on line users

Cerca nel blog

lunedì 5 marzo 2012

TARTA Z KREMEM Z CZERWONYCH POMARANCZY

Ogromnie sie ucieszylam gdy znalazlam przepis na ta tarte poniewaz nie wiedzialam jak wykorzystac piekne, soczyste czerwone pomarancze pochodzace z rodzinnego ogrodka. Pomarancze jak najbardziej ekologiczne!
Z czerwonych pomaranczy dotychczas najchetniej  pilismy swiezo wyciskany sok (tzw. spremuta) lub tez po prostu obieralismy je i zajadalismy sie nimi.
Tarta wyszla pyszna. Krem do tarty - jeszcze lepszy !
Przepis znalazlam na tym blogu. A do wykonania kremu uzylam pomaranczy odmiany "Tarocco".




Skladniki :

Na ciasto : 

- 1 szklanka maki
- 1/2 szklanka zmielonych migdalow
- 1/4 szklanka cukru
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 lyzeczki skorki startej z pomaranczy
- 1/4 szklanki pokrojonego w kostke zimnego masla
- 1 duze zoltko
- 3 lyzki zimnej wody ( ja dodatkowo od siebie dodalam lyzke soku z pomaranczy)

Na krem :

- 2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy
- 3/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z czerwonych pomaranczy
- 2 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 zoltko
- 1/4 szklanki pokrojonego w kostke zimnego masla

Wykonanie :

Make polaczyc z migdalami. Dodac maslo. Posiekac wszystko razem. Dodac reszte skladnikow. Wyrobic dobrze ciasto reka . Gdy skladniki dobrze sie polacza, uformowac z ciasta kule, owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki ( ja trzymalam w lodowce 20 minut).
W miedzyczasie przygotowujemy krem.
 Jajka rozklocic.Nastepnie wszystkie skladniki kremu o procz masla umiescic w rondelku.Podgrzewac na wolnym ogniu mieszajac. Gdy skladniki sie polacza dodawac stopniowo maslo. Gdy krem bedzie gotowy odstawiamy z gazu rondelek i zostawiamy krem do przestygniecia.

Wyjmujemy ciasto z lodowki. Wykladamy nim forme na tarte  o srednicy  20 cm , nakluwamy widelcem (mozna na ciasto wylozyc papier do pieczenia i obciazyc np. suchym grochem)  i wkladamy do nagrzanego do 180 ° C piekarnika na 25 minut.
 Po tym czasie wyciagamy tarte z piekarnika, wypelniamy ja przygotowanym kremem pomaranczowym i wsadzamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
 Po upieczeniu poczekac az tarta ostygnie.






6 commenti:

  1. Jejku,wygląda znakomicie! Pomarańczowa musi być boska!
    U mnie też coś z pomarańczami dziś, ale tym razem na wytrawnie.
    Pozdrawiam:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. A! Juz widzialam tego kurczaczka ;) Pozdrowionka :)

      Elimina
  2. Tarta wygląda obłędnie...kolor jest przepiękny!

    RispondiElimina
  3. Pomarańcze z ogródka ? Normalnie zazdroszczę .Smak tej tarty pewnie rewelacyjny .

    RispondiElimina
  4. I dla mnie bylo to na poczatku egzotyka- pomarancze i cytryny rosnace na wyciagniecie reki w ogrodku :)

    RispondiElimina