on line users

Cerca nel blog

mercoledì 21 marzo 2012

FAVE IN UMIDO - SALATKA Z BOBU

Na Sycylii wlasnie w tak przygotowany, prosty sposob jada sie salatke z mlodego bobu. Minimum skladnikow a smak naprawde wyborny. Robiac ta salatke nie mozna zapominac o miecie, ktora nadaje jej specyficzny aromat.
Salatke konsumuje sie zazwyczaj z dodatkiem salame oraz oczywiscie chleba .


Skladniki :

- mlody bob
- ser pecorino (uzylam lokalnego pecorino pepato vecchio di Sicilia)
- listki miety
- oliwa z oliwek
- troche octu winnego
- sol i pieprz

Wykonanie  :

Bob wyluskac ze strakow . Ser pokroic i polaczyc z bobem. Dodac porwane listki miety. Doprawic sola i pieprzem. Dodac do smaku ocet i polac oliwa z oliwek.
Ja moja salatke podalam z dodatkiem salame cacciatore.

4 commenti:

  1. O, chetnie bym takiej sałatki spróbowała.Piekny ten bobik:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. A ja z checia bym Cie taka salatka poczestowala :)

      Elimina
  2. Wygląda to, jakbyśmy się dziś umówiły na bliżniaczy wpis :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Faktycznie :) Widzialam Twoja bruschette i tez o tym samym pomyslalam ;) No coz, w koncu mamy sezon na bob !

      Elimina