on line users

Cerca nel blog

venerdì 9 marzo 2012

SFOGLIATA DI PORRI E FETA - PORY I FETA W CIESCIE FRANCUSKIM

Kto lubi tego typu wytrawne zapiekanki - ten z pewnoscia nie bedzie rozczarowany. Pory i feta dosc dobrze do siebie pasuja a dodatek specku  urozmaica calosc.Ogolnie - wychodzi calkiem ciekawa potrawa.




Skladniki :

- ciasto francuskie o okraglej formie ( u mnie 235 gr)
- 2 pory
- 200 gr sera feta
- 3-4 plasterki specku (uzylam speck tyrolski  z Alto Adige)
- pol papryczki chili (opcjonalnie)
- sol i pieprz
- olej lub oliwa do smazenia

Wykonanie :

Pory pokroic na talarki. Na patelni rozgrzac olej/oliwe. Wrzucic pokrojone pory. Posolic i popieprzyc do smaku. Smazyc az beda miekkie. Odstawic do ostygniecia.
Gdy pory przestygna wymieszac z pokruszonym serem feta.
Okragla forme do pieczenia ciasta (moze byc do tarty) o srednicy 20 cm wyscielic ciastem francuskim. Nalozyc przygotowany farsz porowo-serowy. Na wierzchu ulozyc plasterki specku. Wywinac boki ciasta francuskiego do srodka lekko przykrywajac wierzch zapiekanki.
Piec w temperaturze 200 ° C przez okolo 25 minut.

Buon appetito !



2 commenti: