on line users

Cerca nel blog

venerdì 3 febbraio 2012

ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Kiedy mam ochote na cos slodkiego a w lodowce czeka ciasto francuskie wowczas szybko zabieram sie do zrobienia jakiegos strudla czy rolady. Takie szybkie desery sa naprawde smaczne a przy tym nie wymagaja poswiecenia zbytniej ilosci czasu jak i skladnikow. Wystarczy jak w tym przypadku rozsmarowac na ciescie nutelle i ricotte,zwinac i do piekarnika ! Juz po 20 minutach mozemy raczyc sie cieplym kawalkiem rolady, do tego filizaneczka kawy- hmmmm, sama przyjemnosc :)




Skladniki :

- opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 275 g, w jednym placie)
- nutella do posmarowania
- 250 g ricotty
-1 jajko
- 2-3 lyzki cukru (mozna wiecej lub mniej)

Wykonanie :

Ricotte wymieszac z jajkiem i cukrem w miseczce.
Plat ciasta francuskiego rozlozyc na papierze do pieczenia (mozna bezposrednio na blaszce do pieczenia).
Rozsmarowac na nim nutelle. Na warstwie nutelli rozsmarowac mase z ricotty. Rolade zwinac dobrze sklejajac brzegi.
Wstawic do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piec 20 - 25 minut




18 commenti:

  1. lubię to francuskie ciasto, z którego w kilka minut mozna przygotować takie pyszne rzeczy.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Asieja, o tak - ciasto francuskie ma swoje uroki:)

      Elimina
  2. Cudnie! Ja tez kocham takie rozwiązania, a ciasto francuskie to najlepsze z możliwych wariantów, zawsze dobrze smakuje, wystarczy jakiś pyszny dodatek i gotowe. U mnie kiedyś wylądowały w nim batoniki Pawełki:-)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Batoniki Pawelki ?! No prosze - jaka kreatywnosc :) Musialo wyjsc i smacznie i ciekawie.

      Elimina
  3. It has been a while since I have enjoyed puff pastry, but it is heavenly in my book. The filling here sure is a delicious combo. How I would love to have a slice of this right now. Enticing post!

    RispondiElimina
  4. jeju, jak szybko i gustownie. bardzo efektownie. podoba mi się!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Karmel-itka. Ciesze sie,ze Ci sie podoba :) Prawde mowiac myslalam,ze rolada taka bedac niczym skomplikowanym nie wzbudzi zadnego zainteresowania. Dlatego niezmiernie mi milo czytajac Wasze komentarze. Dziekuje !

      Elimina
  5. Wspaniały popis. Uwielbiam ciasto francuskie za jego uniwersalność!
    Pozdrawiam Cię:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Anno - Mario. To wlasnie - jak wspomnialas - uniwersalnosc tego ciasta powoduje,ze mozna z niego wytworzyc wiele ciekawych potraw. Pozdrawiam serdecznie :)

      Elimina
  6. Ekspresowe i wyśmienite:) Uwielbiam takie przepisy :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ja tez lubie by bylo szybko, prosto a przy tym smacznie ;)

      Elimina
  7. Interesujący i pyszny pomysł :))

    RispondiElimina
  8. The roll looks so tasty that I wanted to get a piece, Ewa!

    RispondiElimina
  9. A można czymś zastąpić ricottę?

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Jasne,ze mozna ! Mozesz uzyc quark lub nawet serek typu Philadelfia.

      Elimina