on line users

Cerca nel blog

venerdì 30 marzo 2012

SPADOTTO BOLLITO CZYLI GOTOWANY MALY MIECZNIK

Spadotto to po prostu maly miecznik (pesce spada = miecznik). W rybnym swiezego mieczniczka od razu mi pokrojono na kawalki i pozbawiono glowy oraz ogona. W domu nie pozostalo mi nic innego tylko przygotowac ta pyszna ryba. A przygotowalam ja oczywiscie na sposob sycylijski- po prostu ugotowana na minimalnej ilosci wody (tzw. bollito). Sposob ten jest nie tylko najprostszym z mozliwych ale tez bardzo zdrowym.
Jak wpadnie Wam w rece spadotto (maly miecznik) to sprobujcie przyrzadzic go w taki wlasnie sposob !



Skladniki :

- maly miecznik pokrojony  na plastry (ilosc zalezy od ilosci osob i ich apetytu)
- kieliszek bialego wina
- cytryna
- natka pietruszki
- oliwa extravergine z oliwek

Wykonanie :

Na patelnie wylac niewielka ilosc wody, tak by ledwie zakrywala dno. Doprowadzic wode do wrzenia a gdy zacznie wrzec wylozyc plastry ryby. Polac je od razu bialym winem i obsypac natka pietruszki. Gotowac na wolnym ogniu odwracajac od czasu do czasu rybe. 
Tego typu ryba i tak przygotowana zazwyczaj szybko jest gotowa. Gdy jest juz miekka wyciagamy na talerze,w ktorych bedziemy serwowac danie. Polewamy swiezo wycisnietym sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek i juz mozemy sie delektowac wspanialym misem mieczniczka :)

Buon appetito !


4 commenti:

  1. Prosty i smaczny sposób na rybę. Wygląda pysznie!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Magda :) A rybke tak przyrzadzona polecam !

      Elimina
  2. Miecznika jeszcze nigdy nie jadłam ,ale w takiej prostej wersji z chęcią bym zjadła

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Lutka :9 Pewnie jeszcze bedziesz miala okazje sprobowac miecznika,a wtedy na sposoby przyrzadzania mozesz spojrzec u mnie ;)

      Elimina