Jak wpadnie Wam w rece spadotto (maly miecznik) to sprobujcie przyrzadzic go w taki wlasnie sposob !
Skladniki :
- maly miecznik pokrojony na plastry (ilosc zalezy od ilosci osob i ich apetytu)
- kieliszek bialego wina
- cytryna
- natka pietruszki
- oliwa extravergine z oliwek
Wykonanie :
Na patelnie wylac niewielka ilosc wody, tak by ledwie zakrywala dno. Doprowadzic wode do wrzenia a gdy zacznie wrzec wylozyc plastry ryby. Polac je od razu bialym winem i obsypac natka pietruszki. Gotowac na wolnym ogniu odwracajac od czasu do czasu rybe.
Tego typu ryba i tak przygotowana zazwyczaj szybko jest gotowa. Gdy jest juz miekka wyciagamy na talerze,w ktorych bedziemy serwowac danie. Polewamy swiezo wycisnietym sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek i juz mozemy sie delektowac wspanialym misem mieczniczka :)Buon appetito !
Prosty i smaczny sposób na rybę. Wygląda pysznie!
RispondiEliminaDziekuje Magda :) A rybke tak przyrzadzona polecam !
EliminaMiecznika jeszcze nigdy nie jadłam ,ale w takiej prostej wersji z chęcią bym zjadła
RispondiEliminaWitaj Lutka :9 Pewnie jeszcze bedziesz miala okazje sprobowac miecznika,a wtedy na sposoby przyrzadzania mozesz spojrzec u mnie ;)
Elimina