on line users

Cerca nel blog

sabato 17 marzo 2012

PASTA AL VERDE CZYLI MAKARON NA ZIELONO

Taki makaron na zielono- to swietny i zdrowy bo skladajacy sie wylacznie z warzyw pomysl na obiad.
U mnie na szczescie takie polaczenie jest lubiane i o dziwo - nawet przez dzieci. Tak wiec z czystym sumieniem moge polecic :)


Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu ( u mnie penne rigate corte)
- 1 brokul
- 1 cukinia
- 3 - 4 lyzki mrozonego groszku
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie :

W garnku, w ktorym pozniej bedziemy gotowac makaron - nastawiamy wode z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzec wrzucamy umyty i podzielony na rozyczki brokul. Gotujemy przez okolo 3-5 minut we wrzatku po czym wyciagamy brokuly lyzka cedzakowa .
Do wody wrzucamy nastepnie makaron. W miedzyczasie przygotowujemy "sos".
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Dodajemy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodajemy pokrojona w talarki cukinie. Smazymy przez okolo3-4 minuty po czym dodajemy przegotowane brokuly i groszek. Dusimy wszystko razem pod przykryciem. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilosc wody np. z gotujacego sie makaronu (tak robia Wloszki). Solimy i pieprzymy do smaku. Danie powinno byc gotowe po uplywie 10 minut. U mnie w kazdym razie tak jest- gdy makaron jest gotowy do odcedzenia,  gotowe sa jednoczesnie warzywa.
Przygotowane warzywa polaczyc z ugotowanym makaronem. Polac nitka oliwy i wymieszac. Mozna serwowac posypane parmezanem.

Buon appetito !


6 commenti:

  1. a może dodasz przepis do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij dodać banerka akcji w poście :)

    RispondiElimina
  2. Pycha! :) Uwielbiam brokuły. W połaczeniu z makaronem, pychota.:)
    Mój synek by nie jadł, bo nie lubi brokułów, a szkoda.

    Dziwne są takie komentarze: dodaj do akcji, nie zapomnij o bannerku, a o potrawie ani słowem...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Moze jescze Twoj synek zmieni upodobania, dzieci juz tak maja ... wiem cos o tym ;))) Pozdrawiam Majanko.

      Elimina
    2. Wiem ,wiem. Do niedawna nie chciał jeść np. bazylii, albo mozzarelli.:) a po pobycie we Włoszech (w 2010) bardzo polubił:)

      Elimina
  3. Ja do czegoś bardzo podobnego jeszcze dodaję łyżeczkę musztardy:)
    Dziękuję za przyłączenie się do Zielonej akcji!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Musztarda ? Ciekawa jestem smaku tego dania.
      Cala przyjemnosc z uczestniczenia w Zielonej Akcji po mojej stronie:) Pozdrawiam.

      Elimina