Potrawa na zdjeciach nie wyglada zbyt zachecajaco i moze razic oko estetow ale nie w prezencji rzecz. Chodzi mi glownie o to by przyblizyc czytelnikom znane i te nieznane dania kuchni sycylijskiej, ktore to ja mam okazje poznawac i kosztowac.
Skladniki :
Proporcje na 2- 3 osoby
- 4 - 5 jajek
- mala cebula
- okolo 300 ml passaty pomidorowej (domowej lub kupnej z kartonika)
- mniej wiecej tyle samo wody co passaty pomidorowej
- 2-3 lyzki zielonego groszku (moze byc mrozony)
- troche oliwy do smazenia
- sol, pieprz i oregano
Wykonanie:
Cebule pokroic w paski lub drobno (jak kto lubi). Podsmazyc nastepnie w garnku (w ktorym bedziemy przygotowywac potrawe). Gdy cebula sie zeszkli dodajemy passate i wode. Zagotowujemy. Dodajemy sol,pieprz i oregano do smaku. Calosc gotujemy przez okolo 10 - 12 minut (nie krocej).W trakcie gotowania dodajemy groszek.
Po uplywie 10 minut dodajemy jajka- rozbijamy ze skorupek i wrzucamy bezposrednio do gotujacej sie potrawy. Gotujemy jeszcze jakies 3-4 minuty i serwujemy na cieplo.
Danie to je sie zazwyczaj maczajac w powstalym sosie chleb lub foccacie.
Buon appetito !
Z samej ciekawości jak smakują jajka wbijane wprost do takiego sosu chyba powtórzę kiedyś u siebie taką potrawę.
RispondiEliminaSmakuja calkiem dobrze :) Mysle,ze nalezy zrobic takie danie by sie samemu przekonac czy bedzie smakowalo czy tez nie. Gusta sa rozne. Pozdrawiam .
Elimina