on line users

Cerca nel blog

venerdì 16 marzo 2012

BUTTA LE UOVA

Butta le uova oznacza w j. wloskim - "rzuc (wyrzuc) jajka". Jest to tez nazwa prostej i bezmiesnej potrawy popularnej na Sycylii a w szczegolnosci w miejscu gdzie mieszkam. Potrawa ta zalicza sie do wspominanej juz przeze mnie tzw. "cucina povera"  czyli ubogiej kuchni. W dawnych czasach mieso bylo rarytasem i bardzo rzadko goscilo na stolach ubogiego ludu, dlatego tez jego jadlospis byl tak bogaty w warzywa czy ryby.

Potrawa na zdjeciach  nie wyglada zbyt zachecajaco i moze razic oko estetow ale nie w prezencji rzecz. Chodzi mi glownie o to by przyblizyc czytelnikom znane i te nieznane dania kuchni sycylijskiej, ktore to ja mam okazje poznawac i kosztowac.




Skladniki :

Proporcje na 2- 3 osoby

- 4 - 5 jajek
-  mala cebula
- okolo 300 ml passaty pomidorowej (domowej lub kupnej z kartonika)
- mniej wiecej tyle samo wody co passaty pomidorowej 
- 2-3 lyzki zielonego groszku (moze byc mrozony)
- troche oliwy do smazenia
- sol, pieprz i oregano

Wykonanie:

Cebule pokroic w paski lub drobno (jak kto lubi). Podsmazyc nastepnie  w garnku (w ktorym bedziemy przygotowywac potrawe). Gdy cebula  sie zeszkli dodajemy passate i wode. Zagotowujemy. Dodajemy sol,pieprz i oregano do smaku. Calosc gotujemy przez okolo 10 - 12 minut (nie krocej).W trakcie gotowania dodajemy groszek.
Po uplywie 10 minut dodajemy jajka- rozbijamy ze skorupek i wrzucamy bezposrednio do gotujacej sie potrawy. Gotujemy jeszcze jakies 3-4 minuty i serwujemy na cieplo.
Danie to je sie zazwyczaj maczajac w powstalym sosie chleb lub foccacie.
Buon appetito !



2 commenti:

  1. Z samej ciekawości jak smakują jajka wbijane wprost do takiego sosu chyba powtórzę kiedyś u siebie taką potrawę.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Smakuja calkiem dobrze :) Mysle,ze nalezy zrobic takie danie by sie samemu przekonac czy bedzie smakowalo czy tez nie. Gusta sa rozne. Pozdrawiam .

      Elimina