on line users

Cerca nel blog

giovedì 1 marzo 2012

ANTIPASTO Z KREWETKAMI

Pomysl na to antipasto powstal gdy myslalam nad niedzielnym menu, kiedy to mielismy miec gosci. Jako,ze zarowno my jak i nasi goscie chetnie jedza owoce morza- wybor okazal sie trafny.
Samo antipasto jest latwe i dosc szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu (zaledwie okolo3-5 minut) zajmuje przygotowanie krewetek. Nam i gosciom smakowalo tak wiec polecam :)




Skladniki : 
- rukola
- salata lodowa
- awokado
- krewetki (ilosc zalezy od upodoban )
- sos sojowy
- imbir w proszku
- odrobina curry
- zabek czosnku
- troche bialego wina

Na dressing :

- majonez
- troche koncentratu pomidorowego (moze byc keczup)
- ocet balsamiczny
- sol i pieprz
-zabek czosnku

Wykonanie : 

W miseczkach lub innych naczyniach, w ktorych bedzie serwowane antipasto ulozyc podarta salate lodowa i rukole.
Przygotowac krewetki : na patelni rozgrzac oliwe i dodac drobno pokrojony zabek czosnku.
Gdy ten sie zarumieni dodac krewetki polewajac je nastepnie bialym winem. Gdy wino wyparuje dodac sos sojowy. Doprawic lekko imbirem i curry. Chwile smazymy i odstawiamy (owoce morza szybko sie przygotowuje).
Na przygotowanych wczesniej salatach wykladamy krewetki i pokrojone awokado. 
Krewetki ozdabiamy dressingiem.

Dressing  : w miseczce wymieszac majonez, koncentrat pomidorowy (lub keczup) . Dodac przecisniety przez praske zabek czosnku. Doprawic do smaku odrobina balsamico, sola i pieprzem.


Lubie takie spektakle natury jak ponizej ....

3 commenti: