on line users

Cerca nel blog

giovedì 15 marzo 2012

SOGLIOLA ALLA MUGNAIA

Sogliola w j. wloskim oznacza sola. Sola alla mugnaia to chyba najprostszy sposob na ta smaczna rybke. Wystarczy miec troche maki, cytryny i natke pietruszki. Przygotowanie jest rownie szybkie co proste. Polecam!




Skladniki : 

- 2 sole (w sklepie na moja prosbe sole zostaly obdarte ze skory)
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- maka
- olej do smazenia

Wykonanie :

Sole obtaczamy w mace. Smazymy na rozgrzanym tluszczu odwracajac ryby i uwazajac przy tym by sie nie rozpadly. Gdy sa juz miekkie przekladamy na talerze, w ktorych bedziemy serwowac danie.
Usmazone sole polewamy sokiem wycisnietym z polowy cytryny. Posypujemy drobno posiekana natka pietruszki i dekorujemy plasterkami z pozostalej polowy cytryny. Ja dodatkowo sole polalam odrobina oliwy z oliwek (bardzo malo! ).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podalam z salatka z rukoli i pomidora.

Buon appetito !



6 commenti:

  1. Taką rybkę z chęcią bym zjadła.Wygląda obłędnie

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ja- nie wiedziec czemu - wczesniej (tzn. przed przyjazdem do Wloch) soli nie probowalam. Smakuje mi w kazdym razie. Pozdrawiam :)

      Elimina
  2. Czasem prosto smakuje najlepiej :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wiesz Kamila, tez dochodze czesto do tego samego wniosku :)

      Elimina
  3. super, że u was można poprosić w sklepie na obdarcie soli ze skóry. Ja się męczyłam prawie sama, co opisałam na blogu :D

    RispondiElimina
  4. Wierze Ci,ze sie meczylas, swiadoma co mnie czeka oddalam sole w rece fachowca, ktory doslownie w ciagu kilkunastu sekund rozprawil sie z ryba.

    RispondiElimina