Skladniki :
- 2 sole (w sklepie na moja prosbe sole zostaly obdarte ze skory)
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- maka
- olej do smazenia
Wykonanie :
Sole obtaczamy w mace. Smazymy na rozgrzanym tluszczu odwracajac ryby i uwazajac przy tym by sie nie rozpadly. Gdy sa juz miekkie przekladamy na talerze, w ktorych bedziemy serwowac danie.
Usmazone sole polewamy sokiem wycisnietym z polowy cytryny. Posypujemy drobno posiekana natka pietruszki i dekorujemy plasterkami z pozostalej polowy cytryny. Ja dodatkowo sole polalam odrobina oliwy z oliwek (bardzo malo! ).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podalam z salatka z rukoli i pomidora.
Taką rybkę z chęcią bym zjadła.Wygląda obłędnie
RispondiEliminaJa- nie wiedziec czemu - wczesniej (tzn. przed przyjazdem do Wloch) soli nie probowalam. Smakuje mi w kazdym razie. Pozdrawiam :)
EliminaCzasem prosto smakuje najlepiej :)
RispondiEliminaWiesz Kamila, tez dochodze czesto do tego samego wniosku :)
Eliminasuper, że u was można poprosić w sklepie na obdarcie soli ze skóry. Ja się męczyłam prawie sama, co opisałam na blogu :D
RispondiEliminaWierze Ci,ze sie meczylas, swiadoma co mnie czeka oddalam sole w rece fachowca, ktory doslownie w ciagu kilkunastu sekund rozprawil sie z ryba.
RispondiElimina