on line users

Cerca nel blog

giovedì 8 dicembre 2011

PASTA AL PISTACCHIO E SPECK CZYLI MAKARON Z PISTACJAMI I Z BOCZKIEM

Po ostatnich wypiekach czas na cos bardziej wytawnego. Pasta  z pistacjami i boczkiem to propozycja obiadowa a jak kazda pasta - bedzie zrobiona w ciagu okolo pòl godziny (liczac od czasu wstawienia wody na makaron). Dodatek pistacji to moze troche egzotyczne polaczenie, ktore jednak sie sprawdza. Ja uzylam lokalnych pistacji z Bronte (miasteczko, z ktorego pochodza najlepsze pistacje nie tylko z calej Sycylii ale z calych Wloch). Pistacje z Bronte sa nazywane zielonym zlotem Sycylii. W moich postach jeszce zapewne nie raz odwolam sie do przepysznych pistacji z Bronte. A teraz zapraszam na paste !

Skladniki :

Proporcje na 3-4 osoby

- 400 g makaronu (ja uzylam mieszanki penne i fusilli)
- 1 mala lub polowa duzej cebuli
- 200 ml smietany 22 % lub 30 %
- okolo 1/2 szklanki mleka
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- 5 lyzek zmielonych pistacji
- sòl i pieprz
- 2-3 lyzki oliwy z oliwek


Wykonanie :

Cebule drobno posiekac.
Oliwe rozgrzac na patelni, dodac posiekana cebule i smazyc na srednim ogniu,mieszajac by sie nie przypalila. Gdy cebula bedzie dostatecznie miekka dodajemy boczek. Smazymy czesto mieszajac.
Na sam koniec dodajemy smietane i 4 lyzki pistacji. Smazymy jeszcze przez okolo 5 minut dodajac w razie potrzeby mleko poniewaz smietana szybko sie redukuje. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy posypane pozostalymi pistacjami




2 commenti: