Skladniki :
Proporcje na 3-4 osoby
- 400 g makaronu (ja uzylam mieszanki penne i fusilli)
- 1 mala lub polowa duzej cebuli
- 200 ml smietany 22 % lub 30 %
- okolo 1/2 szklanki mleka
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- 5 lyzek zmielonych pistacji
- sòl i pieprz
- 2-3 lyzki oliwy z oliwek
Wykonanie :
Cebule drobno posiekac.
Oliwe rozgrzac na patelni, dodac posiekana cebule i smazyc na srednim ogniu,mieszajac by sie nie przypalila. Gdy cebula bedzie dostatecznie miekka dodajemy boczek. Smazymy czesto mieszajac.
Na sam koniec dodajemy smietane i 4 lyzki pistacji. Smazymy jeszcze przez okolo 5 minut dodajac w razie potrzeby mleko poniewaz smietana szybko sie redukuje. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy posypane pozostalymi pistacjami
Mniam, to musi byc pyszne!:)
RispondiEliminaI love pasta, but yours looks so delicious! :)
RispondiElimina