on line users

Cerca nel blog

venerdì 23 marzo 2012

POLPETTE DI NEONATA CZYLI PULPETY Z NIEMOWLAKOW

Juz na wstepie wyjasnie,ze nie o kanibalizm chodzi ; )
Terminem "neonata " ( w dialekcie- "nannàta" lub "nunnàta") okresla sie na Sycylii male, dopiero co wyklute z ikr ryby, ktore maja konsystencje galaretkowata, nie posiadaja osci i pochodza od roznych gatunkow ryb. Moje "noworodki" pochodzily od sardynek i zwane sa przez Sycylijczykow "mùccu".

Oto "nannata", ktora zuzylam do zrobienia pulpetow.


By pokazac jak male sa sardynkowe "noworodki" dla porownania wylozylam na talerzyk monete 1 centowa:


Te rybie maluchy kupilam swiezutkie w porcie. Ich cena nie jest taka mala - 20 EUR za 1 kg, no ale kto kupuje nannata na kilogramy :)  Smak pulpecikow niezly, smakuja po prostu jak rybne kotleciki.
Jako ciekawostke dodam jeszcze,ze nannata jest jedzona  (z tego co mi wiadomo) na 2 sposoby - albo pulpety albo na surowo- doprawione jedynie czosnkiem, natka pietruszki, sokiem z cytryny i oliwa z oliwek.
Ja na surowo jeszcze sie nie odwazylam jesc ale jako pulpeciki- tak,tak,tak !
 Nie wiem czy w Polsce mozna dostac takie malenstwa, w kazdym razie postanowilam pokazac czytelnikom przynajmniej jako ciekawostke to, co sie jada na Sycylii.

Skladniki :

- okolo 300 g nannata (rybich niemowlakow)
- jajko
- starty pecorino lub parmezan
- natka pietruszki
- maka
- cytryna do podania

Wykonanie :

Z podanych wyzej skladnikow wyrobic mase na pulpeciki. Jesli jest zbyt rzadka dodac odpowiednio wiecej pecorino (lub parmezanu) i maki. Uformowac niewielkie pulpety. Smazyc na oliwie az sie zezloca.
Podawac z cytryna .
Pulpety takie jada sie z dodatkiem chleba i salatki , skrapiajac pulpety swiezo wyciskanym  bezposrednio sokiem z cytryny.

Buon appetito !






4 commenti:

  1. O matko przenajświętsza! Pierwszy raz widzę taki wynalazek na takerzu :)
    Ale spróbowalabym, spróbowała, nie ma co :)

    RispondiElimina
  2. Te kotlety mają oczy?? Dobrze widzę?? :)
    Z chęcią bym spóbowała. Przyznaję, ze ten specjał nie był mi znany do tej pory.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dobrze widzisz :)))) Te kotlety maja naprawde oczy. I wlasciwie to tylko te oczka moga ewentualnie odstraszac. W smaku zas sa przyzwoite- ot, taki kotlecik rybny ;)

      Elimina
  3. Warto sprobowac Domi, na Sycylii " mùccu" stanowia bardzo wyszukane danie :)

    RispondiElimina