on line users

Cerca nel blog

sabato 3 marzo 2012

TAGLIATELLE CON RUCOLA E GAMBERETTI CZYLI TAGLIATELLE Z RUKOLA I KREWETKAMI

Oto kolejna propozycja obiadowa - danie proste do wykonania i tylko dwuskladnikowe ( nie liczac makaronu).
Musze przyznac,ze takie nieskomplikowane i  proste potrawy najbardziej nam chyba smakuja.
Jak sie okazuje w tym przypadku - rukola i krewetki to naprawde bardzo zgrany duet. Przy uzyciu minimum skladnikow otrzymamy naprawde wyszukany smak ! Goraco polecam!



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 gr tagliatelle
- 200 gr krewetek
- duzy peczek rukoli
- troche soli
- oliwa z oliwek extravergine
- polowa kieliszka bialego wina (uzylam lokalnego Organza di Sicilia)
- zabek czosnku
- platki chili (opcjonalnie)

Wykonanie :

Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic przekrojony zabek czosnku. Gdy czosnek sie zarumieni i oliwa w miedzyczasie zaromatyzuje sie jego zapachem , dodajemy krewetki. Zalewamy je nastepnie winem. Gdy wino odparuje dodajemy rukole i odrobine soli.
Dusimy wszystko razem na patelni (bez przykrycia) okolo 3-5 minut. Gdy potrawa jest juz gotowa polewamy wszystko nitka oliwy. Laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy. 
Jesli ktos lubi ekstremalne wyzwania - mozna posypac platkami chili :)

W zwiazku z tym, ze krewetki z rukola szybko sie przygotowuje- radze zaczac przygotowywac je tuz przed koncem czasu gotowania makaronu.


Buon appetito ! 



4 commenti:

  1. Dodaj koniecznie przepis do konkursu na Durszlaku http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ania- wg regulaminu konkursu, przystapic do niego moga tylko osoby przebywajace na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
      Ja mieszkam we Wloszech.

      Elimina
  2. Lubię takie proste sposoby na makaron, połączenie idealne :)

    RispondiElimina