Musze przyznac,ze takie nieskomplikowane i proste potrawy najbardziej nam chyba smakuja.
Jak sie okazuje w tym przypadku - rukola i krewetki to naprawde bardzo zgrany duet. Przy uzyciu minimum skladnikow otrzymamy naprawde wyszukany smak ! Goraco polecam!
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 gr tagliatelle
- 200 gr krewetek
- duzy peczek rukoli
- troche soli
- oliwa z oliwek extravergine
- polowa kieliszka bialego wina (uzylam lokalnego Organza di Sicilia)
- zabek czosnku
- platki chili (opcjonalnie)Wykonanie :
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic przekrojony zabek czosnku. Gdy czosnek sie zarumieni i oliwa w miedzyczasie zaromatyzuje sie jego zapachem , dodajemy krewetki. Zalewamy je nastepnie winem. Gdy wino odparuje dodajemy rukole i odrobine soli.
Dusimy wszystko razem na patelni (bez przykrycia) okolo 3-5 minut. Gdy potrawa jest juz gotowa polewamy wszystko nitka oliwy. Laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy.
Jesli ktos lubi ekstremalne wyzwania - mozna posypac platkami chili :)
W zwiazku z tym, ze krewetki z rukola szybko sie przygotowuje- radze zaczac przygotowywac je tuz przed koncem czasu gotowania makaronu.
Buon appetito !
Dodaj koniecznie przepis do konkursu na Durszlaku http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata
RispondiEliminaAnia- wg regulaminu konkursu, przystapic do niego moga tylko osoby przebywajace na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
EliminaJa mieszkam we Wloszech.
Lubię takie proste sposoby na makaron, połączenie idealne :)
RispondiEliminaDziekuje Kamila :)
Elimina