Dzikie szparagi mozna spotkac wolno rosnace jedynie w strefie srodziemnomorskiej. Takie szparagi maja charakterystyczny smak i zapach. Nasze zielone "znalezisko" postanowilam dodac do makaronu. Mielismy zatem pyszny i aromatyczny obiadek ze szparagami przygotowanymi w najprostszy sposob.
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby :
- 400 g makaronu casarecce (moze byc inny rodzaj)
- pek szparagow
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie :
Szparagi dobrze oplukac. Lamac lodyge szparaga na kawalki zaczynajac od czubka , lamiac dalej az do momentu kiedy lodyga bedzie na tyle twarda, ze nie da sie przelamac.
Polamane kawalki szparagow umieszczamy na patelni. Zalewamy niewielka iloscia wody - tak by woda ledwie je przykrywala. Dodajemy zabek czosnku oraz sol i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Szparagi sa gotowe gdy zmiekna. Gotowe szparagi laczymy z ugotowanym makaronem, polewamy oliwa z oliwek, wszystko dobrze jeszcze raz mieszamy i juz mozemy serwowac.
Danie mozna podawac posypane parmezanem.
Jako, ze szparagow w Pl brak uzywam w podobnym celu pedow chmielu - pyszne!
RispondiEliminaPedy chmielu - o, to musi byc ciekawe, wiesz, nawet nie wiedzialam,ze mozna je wykorzystywac do celow kulinarnych. Pozdrawiam :)
EliminaBeato, a jak zdobywasz pedy chmielu??? W Belgii osiagaja one niebotyczne ceny! Wlasnie sie zaczyna sezon...
EliminaRosną w moim ogrodzie! Lata temu zasadziłam chmiel jako pnącze nie wiedząc, że jest tak bardzo ekspansywny.
EliminaAniu - z checia - ale juz jak Ci pisalam- w konkursie moga uczestniczyc osoby mieszkajace w PL a ja mieszkam we Wloszech.
RispondiEliminaStrasznie Ci zazdroszczę tej strefy... Wspaniałe znalezisko:)
RispondiEliminaDzieki Pinkcake - a co do strefy - to fakt - ciekawa ! :)
EliminaNo tak zebrać takie smakołyki na spacerze :)
RispondiEliminaWszyscy tu tak robia - zbieraja to co natura dala i co w dodatku rosnie wolno na polach i w lasach.
EliminaDzikie szparagi? To brzmi pysznie! :)
RispondiEliminaPysznie- i to jak :)))
Elimina