on line users

Cerca nel blog

lunedì 19 marzo 2012

CASARECCE CON ASPARAGI SELVATICI CZYLI CASARECCE Z DZIKIMI SZPARAGAMI

Z sobotniego spaceru po niedalekich wzgorzach przynieslismy calkiem  niemala wiazke dzikich szparagow.
Dzikie szparagi mozna spotkac wolno rosnace jedynie w strefie srodziemnomorskiej. Takie szparagi maja charakterystyczny smak i zapach. Nasze zielone "znalezisko" postanowilam dodac do makaronu. Mielismy zatem pyszny  i aromatyczny obiadek ze szparagami przygotowanymi w najprostszy sposob.




Skladniki : 

Proporcje na 4 osoby : 

- 400 g makaronu casarecce (moze byc inny rodzaj)
- pek szparagow
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie :

Szparagi dobrze oplukac. Lamac lodyge szparaga na kawalki zaczynajac od czubka , lamiac dalej az do momentu kiedy lodyga bedzie na tyle twarda, ze nie da sie przelamac.
Polamane kawalki szparagow umieszczamy na patelni. Zalewamy niewielka iloscia wody - tak by woda ledwie je przykrywala. Dodajemy zabek czosnku oraz sol i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 
Szparagi sa gotowe gdy zmiekna. Gotowe szparagi laczymy z ugotowanym makaronem, polewamy oliwa z oliwek, wszystko dobrze jeszcze raz mieszamy i juz mozemy serwowac. 
Danie mozna podawac posypane parmezanem.

Buon appetito!





11 commenti:

  1. Jako, ze szparagow w Pl brak uzywam w podobnym celu pedow chmielu - pyszne!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Pedy chmielu - o, to musi byc ciekawe, wiesz, nawet nie wiedzialam,ze mozna je wykorzystywac do celow kulinarnych. Pozdrawiam :)

      Elimina
    2. Beato, a jak zdobywasz pedy chmielu??? W Belgii osiagaja one niebotyczne ceny! Wlasnie sie zaczyna sezon...

      Elimina
    3. Rosną w moim ogrodzie! Lata temu zasadziłam chmiel jako pnącze nie wiedząc, że jest tak bardzo ekspansywny.

      Elimina
  2. Aniu - z checia - ale juz jak Ci pisalam- w konkursie moga uczestniczyc osoby mieszkajace w PL a ja mieszkam we Wloszech.

    RispondiElimina
  3. Strasznie Ci zazdroszczę tej strefy... Wspaniałe znalezisko:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Pinkcake - a co do strefy - to fakt - ciekawa ! :)

      Elimina
  4. No tak zebrać takie smakołyki na spacerze :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wszyscy tu tak robia - zbieraja to co natura dala i co w dodatku rosnie wolno na polach i w lasach.

      Elimina
  5. Dzikie szparagi? To brzmi pysznie! :)

    RispondiElimina