Skladniki :
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki maki razowej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki sody
- 1/2 lyzeczki soli
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1 szklanka rozgniecionych ,dojrzalych bananow (dalam 3 male banany)
- 1/2 szklanki masla orzechowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 lyzki oleju rzepakowego
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie :
Przygotowac dwie miseczki. W jednej z miseczek wymieszac wszystkie skladniki suche tj. : obydwa rodzaje mak, proszek do pieczenia, sode, sol i cynamon.
W drugiej z miseczek wymieszac skladniki mokre tj. : rozgniecione banany, maslo orzechowe, jajko, miod, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
Polaczyc zawartosc obu miseczek po czym wylozyc ciasto do formy na muffinki albo wylozyc do formy kawadratowej (tak jak ja to zrobilam) o wymiarach 20 x 20 cm. Wlozyc do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C i piec przez okolo 25- 30 minut.
Z masłem orzechowym ? Brzmi pysznie
RispondiEliminaHej Lutka - bylam po prostu ciekawa co z tego wyjdzie bo jak juz wyzej wspomnialam- to pierwszy tego rodzaju moj wypiek. Pozdrawiam.
EliminaBoth the flavors and the texture of this cake sure does make me want a slice. Also, the giveaway that it is delicious is that you only dusted it with sugar instead of using a heavy icing, that means the cake part can stand by itself for flavor. Well done.
RispondiEliminaTina- I would offer you with pleasure a slice but this distance to Texas ..... ;))) Regards
EliminaZapowiada się świetnie z tym masłem orzechowym, musze wypróbować przepis.
RispondiEliminaWygląda pysznie!:)
Ciekawa jestem Majanko czy Tobie (Wam ) przypadnie do gustu. Moj synek - o dziwo - siegal po to ciasto :)
EliminaAromatic and delicious cake, Ewa!
RispondiEliminaWelcome Eva- as usually - very kind of you :) How is the weather now in Sofia ?
Elimina