on line users

Cerca nel blog

mercoledì 14 marzo 2012

ODWROCONY SERNIK Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Ten serniczek to efekt moich "kulinarnych poszukiwan" :) Zrobiony z ricotty i mascarpone, dzieki ktoremu sernik ma bardziej aksamitna strukture. Dlaczego odwrocony? Poniewaz w ten sposob gruszki nie zatopily sie w masie serowej tylko ladnie udekorowaly wierzch sernika. Dodatkowo skarmelizowane gruszki byly bardziej zbite, no i po prostu mialy lepszy smak - poniewaz "uszlachetnilam" je Marsala :)
Zapraszam :)



Skladniki :

Warstwa  skarmelizowanych gruszek :

- 3 gruszki
- 1 lyzka masla
- 3 lyzki cukru brazowego
- zmielony imbir  (do smaku)
- 1 lyzka Marsali (mozna ewentualnie pominac)

Na sernik : 

- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 lyzka Marsali
- 3 jajka
- 1 plaska lyzka maki ziemniaczanej

Wykonanie :

Na patelni rozpuscic maslo. Dodac cukier. Mieszac az sie rozpusci. Dodac nastepnie obrane i pokrojone w kostke gruszki. Mieszac z powstalym karmelem. Odstawic.
W misce zmiksowac wszystkie skladniki na sernik tj. mascarpone, ricotte, jajka, cukier, Marsale i make ziemniaczana.
Okragla forme o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Na dno wylozyc skarmelizowane gruszki. Na gruszki wylozyc mase serowa. 
Na dno piekarnika wlozyc naczynie (blaszka do pieczenia) z woda. Sernik piec 60 minut w temp. 180 ° C.



4 commenti:

  1. O,interesujący serniczek! I do tego Marsala, super:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Majanko, Ty i tak pozostaniesz krolowa sernikow ;)))

      Elimina
  2. Ricotta, mascarpone i gruszka to zdecydowanie coś dla mnie.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. To naprawde zgrane polaczenie,milo mi,ze Ci sie spodobalo :)

      Elimina