Zapraszam wiec na czekolade z nutka pistacjowa. Zeby smak pistacji byl wyczuwalny dodalam do czekolady tzw. crema di pistacchio czyli krem pistacjowy oraz oproszylam dodatkowo czekolade zmielonymi, niesolonymi pistacjami. Uzylam oczywiscie lokalnych pistacji pochodzacych z Bronte (krolestwa sycylijskich pistacji).
W razie braku dostepu do kremu pistacjowego mysle,ze mozna po prostu dac wiecej pistacji zmielonych (oczywiscie niesolonych). Proporcje skladnikow tez mozna regulowac wwg wlasnego indywidualnego upodobania.
Skladniki :
- 50 g gorzkiej czekolady
- okolo 150 - 200 ml slodkiej smietanki
- jedna lyzeczka cukru (mozna dac mniej lub wiecej)
- 1 lyzka kremu pistacjowego (crema di pistacchio)
- zmielone pistacje do posypaniaWszystkie skladniki oprocz zmielonych pistacji umiescic w rondelku. Podgrzewac az wszystkie skladniki sie polacza. Przelac do kubka/filizanki i posypac zmielonymi pistacjami.
Wow! Napiłabym się takiej czekolady, wygląda i brzmi zachęcająco;)
RispondiEliminaDzieki Eve :) Pistacjowa goraca czekolada jest moze malo spotykana, ja nastepnym razem przymierzam sie do wypicia czekolady z nutka kasztanowa.
EliminaOj.. oddałabym za to.. wiele. Właśnie teraz!
RispondiEliminaWiele ?! Oj, to czestuj sie :)))
EliminaO mniam,mniam! Poproszę taką czekoladkę. Podoba mi się ten dodatek kremu pistacjowego. Ta czekolada musi być pyszna :)
RispondiEliminaProsze bardzo Majanko- czestuj sie !
RispondiEliminaCzekolada z dodatkami to zawsze niebo w gębie ;-p Polecam poszukać w sieci czekolada azteckiej albo z pomarańczami i miętą ;-p
RispondiElimina