Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g linguine
- 250 g zamrozonych malzy bez muszelek (u mnie vongole sgusciate)
- 400 - 500 g swiezych pomidorow
- maly peczek natki pietruszki
- zabek czosnku
- kieliszek bialego wina
- kilka lyzek oliwy z oliwek
- sòl i pieprz
Wykonanie :
Natke pietruszki umyc i posiekac.Odstawic.
Pomidory zalac wrzaca woda i odstawic na okolo 5 minut. Po tym czasie usunac z nich skorki . Poprzekrajac nastepnie "na czworo" i odstawic wmiseczce.
Malze (vongole) wczesniej rozmrozic na sitku (gdyz sa male).
Na patelni rozgrzac oliwe. Dodac dobrze odsaczone malze i zabek czosnku. Chwile smazyc . Zalac nastepnie bialym winem i dalej smazyc bez przykrycia az wino odparuje.
Dodac pokrojone pomidory i dusic wszystko razem przez okolo 5-10minut. Dodac sòl i pieprz do smaku.
Pod koniec gotowania dodac 3/4 posiekanej natki do sosu. Reszte zachowac do posypania dania.
Sos polaczyc z ugotowanymi linguine, posypac reszta natki i serwowac.
Makarony z owocami morza sa serwowane bez posypywania serem by w ten sposob mòc delektowac sie w pelni smakiem i nie "profanowac" go wyrazistym jakby niebylo smakiem sera. Znam jednak takich, ktorzy bez dosypania parmezanu lub pecorino nie zjedza "pasty" ;)))
O, widzę że u Ciebie dziś makaronowo :) Zapraszam więc do udziału w konkursie u mnie na blogu! :) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html
RispondiEliminaNigdy nie jadłam małży, ale danie wygląda świetnie :D
RispondiEliminaSlyvvia,, sprobuj kiedys - kto wie,moze przypadna Ci do gustu :)
EliminaConsummation of flavors, aromas and colors! :)
RispondiEliminaEva - I'm glad that you like it :) Regards
EliminaHmm, smacznie wygląda. Tylko,że ja małzy to chyba bym nie zjadła, jakoś nie mogę się przekonać. Ale nie mówię, ze nigdy ;)
RispondiEliminaJasne Majana, nigdy nie mow "nigdy" ! Ja sie przekonalam do owocow morza dopiero po tym jak zamieszkalam we Wloszech. Grzechem bylo by nie sprobowac swiezych, niemal prosto z polowu ryb i i innych takich ;)
EliminaDawno nie jadłam małży ,a jak popatrzyłam na Twoje danie to aż ślinka mi poleciała .Piękne kolorki
RispondiEliminaDziekuje Lutka,moze to danie Cie zainspiruje i powrocisz do malzy ;)
EliminaWspaniała propozycja na makaron. Pozdrawiam
RispondiEliminaMilo mi Kamila :) Rowniez pozdrawiam :)
Eliminacudowne danie!!!
RispondiEliminaDzieki :)
Elimina