Danie to, zaliczane do tradycjonalnej kuchni sycylijskiej, charakteryzuje minimum skladnikow oraz minimum pracy.
W polskich warunkach zrobienie tego dania moze sie okazac niemozliwe ze wzgledu na niedostepnosc (?) podstawowego skladnika niemniej jednak postanowilam go pokazac na blogu by w ten sposob przyblizyc nieco zainteresowanym tradycyjna kuchnie sycylijska . Cukinie przygotowana jak ponizej podaje sie jako dodatek do np. dan miesnych .
Skladniki :
- 2 kolczaste cukinie (kolczoch jadalny)
- zabek czosnku
- kilka lyzek oliwy z oliwek
- sòl i pieprz
Wykonanie :
Cukinie kroimy na pol po czym obieramy (mozna to zrobic w rekawiczkach).
Obrana cukinie kroimy w kostke.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabek czosnku po czym gdy sie oliwa zaromatyzuje czosnkiem dodajemy pokrojona cukinie. Dusimy pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy sòl i pieprz do smaku. Cukinia jest gotowa gdy bedzie miekka..
Niesamowite warzywo, dzięki za pokazanie :)
RispondiElimina@Kamila - cala przyjemnosc po mojej stronie :) Pozdrawiam.
RispondiEliminaWarzywo super i włączone do diet między innymi dla odchudzających(!), ciśnieniowców i przy niestrawności. Popularne także w Ameryce Pd (Meksyk, Karaiby i Hawaje) i USA pod nazwą "Chayote squash"(po Aztekach) ale te nie mają kolców. Meksykanki dodają również do zup jako warzywo(nie mają pietruszki korzeniowej! ani selera!) i sałatek i mam pytanie : czy można jeść na surowo? bo bardzo mi smakuje (tak fajnie chrupie jak kalarepka , tylko bez 'iarczanego' posmaku)ale palce mam tak dziwnie suche po obieraniu jak po kartoflach...
RispondiEliminaDzięki za super przepis: szybkie, proste i baardzo smaczne.
Pozdrawiam z Houston
GosiaS
Witaj Gosiu :)
EliminaPowiem szczerze - nie wiem czy można to warzywo jeść na surowo. Ja zawsze jadłam ugotowane. Nawet nie wiedziałam, że tak popularne jest w krajach o których pisałaś. Może to właśnie stamtąd przywędrowało na Sycylię !?
Po obieraniu rzeczywiście na palcach pozostaje swego rodzaju "film".
Mi najbardziej smakuje właśnie podsmażone tak jak w przepisie. Włoszki robią jeszcze zapiekanki z tym warzywem.
Jak masz jakiś fajny przepis to napisz .
pozdrawiam serdecznie :)