Skladniki :
Proporcje na 2 osoby.
- 200 gr makaronu ( u mnie mezze penne)
- filet z miecznika okolo 200 g
- 4 duze pomidory
- 1 maly lub polowa duzego baklazana
- 2 zabki czosnku
- maly kieliszek bialego wina (ja uzylam lokalnego Organza di Sicilia).
- oliwa z oliwek
- sòl i pieprz
- ricotta infornata lub parmezan do posypania
Wykonanie :
Miecznika kroimy w kostke.
Pomidory zalewamy goraca woda. Po okolo 3-5 minutach odcedzamy z wody, usuwamy skorki i kroimy w kostke.
Baklazana kroimy w dosc gruba kostke. W rondelku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy czosnek a gdy ten sie lekko zarumieni dodajemy pokrojonego baklazana. Lekko solimy. Dusimy pod przykryciem dodajac w razie potrzeby odrobine oliwy. Gdy baklazan bedzie prawie miekki dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem pod przykryciem przez okolo 5- 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodajemy pokrojony filet rybny. Chwile smazymy po czym zalewamy winem. Smazymy dalej az wino wyparuje czesto mieszajac
Gdy ryba bedzie juz prawie miekka dodajemy przygotowany wczesniej sos pomidorowy z baklazanem.
Calosc dusimy razem jeszcze przez nie wiecej niz 5 mminut.
Gotowy sos laczymy z ugotowanym makaronem.
Serwujemy posypane ricotta (jak przy pasta alla Norma) lub parmezanem.
Takie makarony należą do moich ulubionych. Świetne danie.
RispondiElimina