on line users

Cerca nel blog

venerdì 20 gennaio 2012

CHLEBEK POMARANCZOWY

Ten pomaranczowy chlebek (keks) to efekt moich kombinacji kulinarnych. Latwy i szybki do zrobienia a przy tym smaczny. Na pewno znajdzie swoich zwolennikow !






Skladniki :

- 100 g masla
- 150 g cukru brazowego 
- 2 jajka
- czubata lyzeczka proszku do pieczenia
- 150 g maki pszennej
- 100 g maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 2 pomarancze (skorka i sok)
- 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru
- 3/4 lyzeczki cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie :

Pomarancze dobrze wyszorowac. Najlepiej jesli zaopatrzymy sie w pomarancze bio. Moje pochodzily z rodzinnego ogrodu wiec wiem,ze nie byly pryskane srodkami chemicznymi. Zetrzec skorke a nastepnie wycisnac z nich sok.
Maslo rozpuscic, lekko przestudzone zmiksowac z cukrem. Dodawac kolejno jajka miksujac.
Dodac make pszenna i razowa,proszek do pieczenia i szczypte soli oraz cynamon i imbir. Wymieszac.
Na koniec dodac otarta skorke i sok wycisniety z pomaranczy. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do keksowki o dlugosci 25 cm.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 50 minut (do suchego patyczka).




6 commenti:

  1. Takiego chlebka nigdy nie jadłam, wygląda świetnie :D

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Slyvvia - dziekuje:) Moze by Ci przypadl do gustu ? ;)

      Elimina
  2. Risposte
    1. Tak Majanko, na szczescie ma "odpowiednia" strukture. Osobiscie nie lubie suchych ciast.

      Elimina
  3. Looks amazing - great color, soft texture and flavor! Regards! :)

    RispondiElimina