Skladniki :
- 100 g masla
- 150 g cukru brazowego
- 2 jajka
- czubata lyzeczka proszku do pieczenia
- 150 g maki pszennej
- 100 g maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 2 pomarancze (skorka i sok)
- 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru
- 3/4 lyzeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie :
Pomarancze dobrze wyszorowac. Najlepiej jesli zaopatrzymy sie w pomarancze bio. Moje pochodzily z rodzinnego ogrodu wiec wiem,ze nie byly pryskane srodkami chemicznymi. Zetrzec skorke a nastepnie wycisnac z nich sok.
Maslo rozpuscic, lekko przestudzone zmiksowac z cukrem. Dodawac kolejno jajka miksujac.
Dodac make pszenna i razowa,proszek do pieczenia i szczypte soli oraz cynamon i imbir. Wymieszac.
Na koniec dodac otarta skorke i sok wycisniety z pomaranczy. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do keksowki o dlugosci 25 cm.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 50 minut (do suchego patyczka).
Takiego chlebka nigdy nie jadłam, wygląda świetnie :D
RispondiEliminaSlyvvia - dziekuje:) Moze by Ci przypadl do gustu ? ;)
EliminaCudowny ! Wilgotny,pyszny:)
RispondiEliminaTak Majanko, na szczescie ma "odpowiednia" strukture. Osobiscie nie lubie suchych ciast.
EliminaLooks amazing - great color, soft texture and flavor! Regards! :)
RispondiEliminaEva, nice to me. Thanks for your visit :)
Elimina