on line users

Cerca nel blog

venerdì 6 gennaio 2012

TORTA DI RISO CZYLI TORCIK RYZOWY

Pyszny i lekki torcik ryzowy, ktory nadaje sie na deser i ktory polubia takze dzieci.
Przepis, zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z ksiazki : "Brava in cucina".




Skladniki :

- 2 i 1/2 szklanki mleka (625 ml)
- 300 g ryzu (moze byc basmati)
- 125 g masla
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
- 100 g rodzynek (moze byc mieszanka rodzynek z daktylami)
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 6 suszonych sliwek
- 3 lyzki likieru pomaranczowego (lub innego ulubionego wg uznania)
- szczypta soli

Wykonanie :

Ryz ugotowac na mleku wraz ze szczypta soli. Czesto mieszac by sie nie przypalilo. Gdy ryz wchlonie mleko odstawic z ognia. Wymieszac z maslem,cukrem, suszonymi owocami, skorka pomaranczowa, cynamonem i likierem. Dodac jajka. Wymieszac wszystko dokladnie.
Mase ryzowa przelozyc do tortownicy o srednicy 24 cm. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.
Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.



2 commenti:

  1. Zapowiada się świetnie! Pysznie wygląda.
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina