Przyznam sie,ze bardzo rzadko jemy tak przyrzadzone warzywa poniewaz sa dosc kaloryczne niemniej jednak warto choc raz sprobowac !
Skladniki :
- 2 ziemniaki
- kilka (8-10) kwiatow cukinii
- polowa duzego baklazana
- 1 mala cukinia
- 1 jajko (osobno zòltko i bialko)
- 150 g maki
- okolo 150 ml piwa
- olej roslinny do smazenia
- sòl
Wykonanie :
Make wymieszac z zoltkiem jajka i piwem. Dodac ubite na sztywna piane bialko. Dobrze wymieszac. Dodac sòl do smaku. Tak przygotowana "pastella" powinna miec konsystencje minimalnie bardziej gesta od ciasta nalesnikowego, tak by bez problemu "oblepiala" warzywa. W razie potrzeby mozna wiec dodac wiecej maki gdy ciasto jest za rzadkie lub wiecej piwa gdy ciasto jest za geste.
Warzywa oprocz kwiatow cukinii kroimy w slupki.
W rondelku rozgrzac olej.
Warzywa obtaczac w ciescie,tak by ciasto calkowicie pokrylo warzywo po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy ciasto sie zezloci wyjmujemy lyzka cedzakowa na talerz wylozony recznikiem papierowym tak by nadmiar tluszczu mogl wsiaknac w papier.
Najlepiej smakuje na cieplo choc mozna podawac rowniez na zimno.
Uwielbiam takie warzywa!
RispondiEliminaZwłaszcza kwiatami cukinii zajadam się,kiedy mam okazję.
Jakie pychotki! Ja też lubię takie jedzonko, tylko jescze kwiatów cukinii nie próbowałam.
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Ja też bardzo lubię warzywa w cieście. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
RispondiElimina@Amber - ja tez uwielbiam kwiaty cukinii, maja taki specyficzny smak i mozna z nich zrobic kilka fajnych dan.
RispondiElimina@Majana - kiedys na pewno sprobujesz, moze podczas nastepnego pobytu we Wloszech ;)
@Hania-Kasia - dziekuje slicznie :)
Pozdrawiam.
kwiaty cukinii u nas.......Ela, współautorka, proponowała mi w tym roku kwiat dyni dekoracyjnej, ale nie zaryzykowałam :)
RispondiEliminaTwoje piękne zdjęcia przypomniały mi, aby namówić moja koleżankę na posadzenie w tym roku cukinii jadalnej;)
@Kasia S. - zaryzykujcie dziewczyny !
RispondiElimina