on line users

Cerca nel blog

martedì 3 gennaio 2012

CROSTINI RUSTICI

Crostini sa podawane zazwyczaj jako antipasto. Moga tez stanowic przekaske. Sa szybkie i latwe do zrobienia.
Skladniki moga tez byc rozne- mozna je robic z tego co akurat mamy pod reka lub tez mozemy popisac sie wyobraznia. Crostini rustici, ktore dzisiaj serwuje sa chyba najprostsze i najbardziej popularne.



Skladniki :

- kilka kromek bagietki, chlebka z oliwkami lub suszonymi pomidorami (ja uzylam malenki chlebek z czarnymi oliwkami)
- zabek czosnku
- 2 pomidory
- kilka zielonych oliwek (moga byc czarne)
- kilka listkow bazylii
- 1- 2 lyzki oliwy z oliwek extra vergine
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Jesli uzywamy bagietki dobrze jest kromki podpiec na suchej patelni lub w piekarniku.
Ja uzylam chlebka z czarnymi oliwkami, ktory byl dosc  chrupiacy i przez to nie wymagal wlasciwie podpiekania.
Pomidory umyc,drobno pokroic w kostke. Do pomidorow dodac pokrojone oliwki i porwane listki bazylii. Dodac oliwe. Wymieszac.
Calosc doprawic sola i pieprzem .
Kromki chlebka nacieramy zabkiem czosnku po czym nakladamy przygotowana "salatke" z pomidorow i oliwek. Gotowe do serwowania !


8 commenti:

  1. Uwielbiam takie przekąski :D

    RispondiElimina
  2. Chętnie bym zjadła z taką chrupiącą bagietką. Mniam:)

    RispondiElimina
  3. Extra crispy bread is the right choice here to go with the fresh cold olives and tomatoes. I have had bruschetta before and the bread was soggy-very disappointing. The texture of yours looks perfect. This looks like something I would really enjoy-yum!

    RispondiElimina
  4. Uwielbiam takie maluszki ,na jesen raz .Pycha
    Widzę ,że jednak się pojawiam ,co mnie bardzo cieszy .
    Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku

    RispondiElimina
  5. @Slyvvia i Majana- ciesze sie,ze sie Wam podoba,chetnie bym Was poczestowala ;)
    @Tina- thanks, this is a real italian bread I have used so must be perfect ;)
    @Lutka40- dziekuje, pozdrawiam rowniez i wszystkiego dobrego zycze :)

    RispondiElimina
  6. They look incredibly delicious!

    RispondiElimina
  7. Felice Anno Nuovo!!!

    A crostini wyglądaja pysznie!

    RispondiElimina