Przepis znalazlam w czasopismie "Donna moderna".
Skladniki :
- 250 g suszonych fig
- torebka cukru waniliowego
- 80 g migdalow (w calosci)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 150 g semolino (mozna zastapic kasza manna)
- 75 g maki
- 50 g masla
- 60 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
Wykonanie :
Migdaly sparzyc goraca woda po czym usunac skorki.
Make przesiac wraz z proszkiem do pieczenia. Polaczyc w miseczce z mlekiem, semolino, cynamonem i cukrem waniliowym.
Maslo stopic i zmiksowac z cukrem i jajkami. Polaczyc z mieszanka z maki i semolino.
Na koncu wmieszac posiekane grubo migdalu i figi.
Ciasto przelac do formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.
Migdały w całości? - ta krajanka już podbiła moje serce:)
RispondiEliminaBardzo fajna krajanka! Mam semolinę ,więc mogłabym upichcić:)
RispondiEliminapozdrowienia
@Maja i Kamila - sprobujcie dziewczyny ,moze Wam przypadnie do gustu :)
RispondiElimina@Majanka- jak kiedys upichcisz to daj znac ;)
Pozdrawiam.
These fig slices look delicious. I am glad to come across this recipe-never have seen figs used in a baked good in quite this way. Very creative and unusual. Definitely worth a try-thanks for sharing-yum! Love the side views of the cut pieces, they really do inspire.
RispondiEliminaThanks Tina ! Nice,that you stopped by :)
Elimina