on line users

Cerca nel blog

martedì 10 gennaio 2012

DOLCE DI SEMOLINO AI FICHI SECCHI CZYLI KRAJANKA Z SEMOLINO Z FIGAMI

Pyszny deser (ciasto),ktory przypadnie do gustu nie tylko doroslym ale i dzieciom.
Przepis znalazlam w czasopismie "Donna moderna".



Skladniki :

- 250 g suszonych fig
- torebka cukru waniliowego
- 80 g migdalow (w calosci)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 150 g semolino (mozna zastapic kasza manna)
- 75 g maki
- 50 g  masla
- 60 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu


Wykonanie :

Migdaly sparzyc goraca woda  po czym usunac skorki.
Make przesiac wraz z proszkiem do pieczenia. Polaczyc w miseczce  z mlekiem, semolino, cynamonem i cukrem waniliowym.
Maslo stopic i zmiksowac z cukrem i jajkami. Polaczyc z mieszanka z maki i semolino.
Na koncu wmieszac posiekane grubo migdalu i figi.
Ciasto przelac do formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.



5 commenti:

  1. Migdały w całości? - ta krajanka już podbiła moje serce:)

    RispondiElimina
  2. Bardzo fajna krajanka! Mam semolinę ,więc mogłabym upichcić:)
    pozdrowienia

    RispondiElimina
  3. @Maja i Kamila - sprobujcie dziewczyny ,moze Wam przypadnie do gustu :)
    @Majanka- jak kiedys upichcisz to daj znac ;)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  4. These fig slices look delicious. I am glad to come across this recipe-never have seen figs used in a baked good in quite this way. Very creative and unusual. Definitely worth a try-thanks for sharing-yum! Love the side views of the cut pieces, they really do inspire.

    RispondiElimina