on line users

Cerca nel blog

giovedì 26 gennaio 2012

CIASTO BANANOWE Z SEMOLINO

Pyszne i "atrakcyjne" pod wzgledem skladnikow ciasto. Zawiera ono  nie tylko wspomniane w tytule semolino ale takze make razowa i cukier brazowy- tak by uczynic to ciasto lzejszym. Doskonale z filizanka kawy lub na deser dla dzieci. Polecam !





Skladniki : 

- 1 szklanka* maki pszennej
- 1/2 szklanki maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 1 szklanka cukru brazowego
- 1/3 szklanki semolino (mozna zastapic kasza manna)
-1/2 szklanki oleju (uzylam oleju arachidowego)
-3 dojrzale banany
-3 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 4 - 5  lyzek mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
-1/2 lyzeczki cynamonu

* Szklanka o pojemnosci 250 ml


Na polewe :
- okolo 70 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek mleka
- 1/2 lyzki oleju


Wykonanie :

Banany rozgniesc widelcem, odstawic.
Make pszenna, razowa, proszek do pieczenia,sode, cynamon i semolino wymieszac razem w miseczce.
Jajka zmiksowac z cukrem. Dodac olej, jogurt naturalny i mleko -  ponownie zmiksowac.
Do zmiksowanej masy jajeczno - olejowej dodac wymieszane wczesniej suche skladniki tj. make,proszek,sode,cynamon i semolino. Dodac takze rozgniecione banany. Wszystko razem krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do formy  wylozonej papierem do pieczenia o  wymiarach 30 x 25 cm i piec w temp. 180 ° C przez 40- 45 minut.
Wystudzone ciasto polac przygotowana polewa czekoladowa.



14 commenti:

  1. Bananowe ciasta to jedne z moich ulubionych. Świetnie wygląda :D

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Slyvvia, przypuszczam,ze i to ciacho by Ci przypadlo do gustu :)

      Elimina
  2. Świetne, z bananami i mąką razową, pycha! Smakowicie wygląda:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Tyna, pokombinowalam z maka i cukrem by ciasto bylo zdrowsze :) Pozdrawiam.

      Elimina
  3. This banana cake does look delicious. Nice to see that whole grain flour can really improve on an already good thing! Thanks for sharing.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Tina, I'm really glad that you like it ! Regards.

      Elimina
  4. Wygląda pysznie! Aromatyczne , wilgotne, takie jak lubię. Super :)
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hej Majana, ja tez wole zdecydowanie ciasta o takiej strukturze od tych suchych :) Pozdrawiam.

      Elimina