Skladniki :
- 1 szklanka* maki pszennej
- 1/2 szklanki maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 1 szklanka cukru brazowego
- 1/3 szklanki semolino (mozna zastapic kasza manna)
-1/2 szklanki oleju (uzylam oleju arachidowego)
-3 dojrzale banany
-3 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 4 - 5 lyzek mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
-1/2 lyzeczki cynamonu
* Szklanka o pojemnosci 250 ml
Na polewe :
- okolo 70 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek mleka
- 1/2 lyzki olejuWykonanie :
Banany rozgniesc widelcem, odstawic.
Make pszenna, razowa, proszek do pieczenia,sode, cynamon i semolino wymieszac razem w miseczce.
Jajka zmiksowac z cukrem. Dodac olej, jogurt naturalny i mleko - ponownie zmiksowac.
Do zmiksowanej masy jajeczno - olejowej dodac wymieszane wczesniej suche skladniki tj. make,proszek,sode,cynamon i semolino. Dodac takze rozgniecione banany. Wszystko razem krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do formy wylozonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 x 25 cm i piec w temp. 180 ° C przez 40- 45 minut.Wystudzone ciasto polac przygotowana polewa czekoladowa.
Bananowe ciasta to jedne z moich ulubionych. Świetnie wygląda :D
RispondiEliminaDziekuje Slyvvia, przypuszczam,ze i to ciacho by Ci przypadlo do gustu :)
EliminaJuż wiem, że je lubię :)
RispondiElimina;)))
Eliminapycha :)
RispondiEliminaMonami- o tak, zjadliwe ;))))
EliminaŚwietne, z bananami i mąką razową, pycha! Smakowicie wygląda:)
RispondiEliminaDzieki Tyna, pokombinowalam z maka i cukrem by ciasto bylo zdrowsze :) Pozdrawiam.
EliminaThis banana cake does look delicious. Nice to see that whole grain flour can really improve on an already good thing! Thanks for sharing.
RispondiEliminaTina, I'm really glad that you like it ! Regards.
EliminaWspaniale wygląda!
RispondiEliminaDziekuje Angie :)
EliminaWygląda pysznie! Aromatyczne , wilgotne, takie jak lubię. Super :)
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Hej Majana, ja tez wole zdecydowanie ciasta o takiej strukturze od tych suchych :) Pozdrawiam.
Elimina