on line users

Cerca nel blog

giovedì 19 gennaio 2012

RISOTTO AI FUNGHI PORCINI SECCHI E SPECK CZYLI RISOTTO Z SUSZONYMI PRAWDZIWKAMI I BOCZKIEM

Kto lubi ryz i grzyby na pewno polubi tez to risotto. Suszone prawdziwki swietnie komponuja sie wraz z boczkiem - efektem jest syte, typowo zimowe danie.





Skladniki :

Proporcje na 2-3 osoby

- 300 g ryzu arborio
- 25 g suszonych prawdziwkow
- 1 mala cebula
- 100 - 150 g boczku (surowego lub wedzonego)
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek (kilka lyzek)
- okolo 1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- 2 lyzki masla
- starty cacio cavallo lub parmezan - okolo 1/2 szklanki

Wykonanie :

Grzyby wczesniej namoczyc na min. godzine w niewielkiej ilosci wody. Moje suszone prawdziwki nie wymagaly namaczania, wiec bezposrednio wrzucilam je do przygotowywanego dania.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic nastepnie pokrojony boczek i drobno posiekana cebule. Smazyc chwile razem ( do 3 minut).
Nastepnie  do smazonego boczku i cebuli dokladamy ryz. Smazymy  wszystko razem okolo 3-5 minut ciagle mieszajac.
Nastepnie do risotta dodajemy grzyby i dolewamy stopniowo rosol. Nie za duzo,najlepiej po jednej chochelce i gdy plyn wsiaknie w ryz dodajemy nastepna partie rosolu - w tym wlasnie tkwi sekret dobrego risotta.
Gotowac dodajac stopniowo rosol  az  ryz stanie sie miekki . Caly czas oczywiscie mieszamy risotto.
Pod koniec gotowania dodajemy maslo,mieszamy by zostalo wchloniete przez  risotto po czym dodajemy starty ser. Ponownie mieszamy i danie gotowe do serwowania.

Buon appetito !


6 commenti: