Skladniki :
Proporcje na 2-3 osoby
- 300 g ryzu arborio
- 25 g suszonych prawdziwkow
- 1 mala cebula
- 100 - 150 g boczku (surowego lub wedzonego)
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek (kilka lyzek)
- okolo 1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego- 2 lyzki masla
- starty cacio cavallo lub parmezan - okolo 1/2 szklanki
Wykonanie :
Grzyby wczesniej namoczyc na min. godzine w niewielkiej ilosci wody. Moje suszone prawdziwki nie wymagaly namaczania, wiec bezposrednio wrzucilam je do przygotowywanego dania.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic nastepnie pokrojony boczek i drobno posiekana cebule. Smazyc chwile razem ( do 3 minut).
Nastepnie do smazonego boczku i cebuli dokladamy ryz. Smazymy wszystko razem okolo 3-5 minut ciagle mieszajac.
Nastepnie do risotta dodajemy grzyby i dolewamy stopniowo rosol. Nie za duzo,najlepiej po jednej chochelce i gdy plyn wsiaknie w ryz dodajemy nastepna partie rosolu - w tym wlasnie tkwi sekret dobrego risotta.
Gotowac dodajac stopniowo rosol az ryz stanie sie miekki . Caly czas oczywiscie mieszamy risotto.
Pod koniec gotowania dodajemy maslo,mieszamy by zostalo wchloniete przez risotto po czym dodajemy starty ser. Ponownie mieszamy i danie gotowe do serwowania.
Buon appetito !
Ja risotto to pod każdą postacią, a z grzbkami...mmmm....pychota!
RispondiEliminaAngie-mysle,ze i to risotto by Ci posmakowalo :)
EliminaDelicious and beautiful! :)
RispondiEliminaEva, thanks for your visit. Regards.
EliminaWspaniałe! :))
RispondiEliminaDziekuje :)
Elimina