on line users

Cerca nel blog

lunedì 13 febbraio 2012

TORCIK BEZOWY Z LEMON CURD

By wykorzystac dorodne , lokalne cytryny a ponadto posiadajac w zamrazarce zapasy bialek postanowilam zrobic torcik z kremem lemon curd. O bezach i lemon curd napisano juz tyle,ze nie musze chyba nic "dokladac". Dodam jedynie,ze wykorzystalam tu przepis, ktory juz zamiescilam w poscie pt. meringata alle fragole. Przepis na lemon curd bez masla znalazlam tutaj
Posmak cytryny swietnie przelamuje tu slodycz bezy. Torcik sie udal  a najwieksza frajde mialy dzieci robiac beziki do dekoracji ;)


Skladniki : 

Na bezowe krazki :

- 4 bialka
- 200 g cukru
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzeczki  maki kukurydzianej (Maizena) lub maki ziemniaczanej
Na lemon curd bez masla :
 
- sok wycisniety z 3 cytryn i skorka z nich otarta
- 2 jajka
- 2 zoltka
- 200 g cukru
- 1 lyzka maki ziemniaczanej
- 1 lyzka oliwy


Wykonanie :

Bialka ubic dodajac cukier stopniowo- po lyzce.Nastepnie dodac sok z cytryny i make. Miksowac do uzyskania blyszczacej,miekkiej masy.
Przygotowac duza blaszke z wyposazenia piekarnika. Wylozyc ja papierem do pieczenia. Na papierze odrysowac dwa okregi poslugujac sie malym talerzykiem deserowym. Okregi wypelnic nastepnie masa bialkowa pozostawiajac troche masy do zrobienia bezikow.
W woreczek (uzylam ten do zamrazarek) lub w rekaw do dekoracji tortow nalozyc pozostala mase bezowa. Z woreczka odciac koncowke i wyciskajac mase ksztaltowac beziki.
Piec w temp 160 ° C przez  45 min.
Po upieczeniu wyciagnac bezy  z piekarnika i pozostawic do ostygniecia na przynajmnej 2 godziny.
Przygotowac krem : wszystkie skladniki oprocz oliwy wymieszac dokladnie w rondelku i zagotowac mieszajac. Jezeli beda grudki mozna zmiksowac blenderem. Dodac oliwe i podgotowac jeszcze przez okolo 2 minuty.

Po ostygnieciu bezy delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia. Na talerzu lub paterze umieszczamy pierwszy krazek bezowy- smarujemy go kremem. Na nim ukladamy drugi krazek i ponownie rozprowadzamy na min krem cytrynowy.
Torcik dekorujemy bezikami. 
Tak przygotowany torcik mozna od razu konsumowac.



7 commenti:

  1. Incredibly beautiful cake, Ewa! :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Eva,my cake is nothing compared to your delicious creations :)

      Elimina
  2. Jaki on musi być pyszny! Mmmm :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hej Majanka, pyszny byl owszem choc malo fotogeniczny ;)

      Elimina
  3. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Dorota, ja rowniez jestem milosniczka cytrynowych smakow. Torcik niestety troche nieporadny wyszedl, ale tak to jest jak w pieczeniu uczestnicza dzieci :) A zabawy bylo co niemiara ;)))

      Elimina
  4. Musi smakować rewelacyjnie!

    RispondiElimina