Pomysl zaczerpniety z programu tv : "Cotto e mangiato".
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu ( u mnie penne rigate)
- 20 g suszonych grzybow
- 400 g swiezych pomidorow
- mala cebulka dymka
- maly peczek natki pietruszki
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
Wykonanie :
Grzyby zalac goraca woda, tak by woda zaledwie je przykrywala. Odstawic na okolo 15 minut.
Pomidory zalac goraca woda, odstawic na jakies 5 minut po czym usunac z nich skorke.
Dymke drobno posiekac.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac zabek czosnku i wrzucic pokrojona cebulke. Gdy ta sie lekko zarumieni dodajemy grzyby wraz z woda. Podgotowujemy razem przez okolo 3 minuty i dodajemy pokrojone pomidory, oregano oraz troche soli.
Wszystko razem dusimy pod przykryciem az pomidory zmiekna i smaki sie polacza (okolo 10 minut).
Na koniec dodajemy posiekana natke pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Jeszcze przez minutke dusimy razem po czym laczymy z ugotowanym al dente makaronem.
Serujemy posypane parmezanem.Buon appetito !
Pychota! Z suszonymi grzebami jeszcze nie robiłam, a wygląda smakowicie...
RispondiEliminaTo koniecznie sprobuj Angie :) Pozdrawiam !
EliminaMnie by na bank smakowało! :)
RispondiEliminaO ! To super ;)
Eliminajako miłośnik grzybów, pomidorów, makaronów - nie mam pytań, danie idealne :)
RispondiEliminaMilo mi :)
EliminaSzkoda ze już dziś dodałaś przepis bo ja za 2 dni ruszam z konkursem: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Pomyśl nad innymi makaronami i koniecznie dodawaj. Są bardzo atrakcyjne nagrody od Barilli :)
RispondiEliminaAniu, nie musze zbytnio myslec - u nas pasta kroluje na stole niemal codziennie :)
EliminaThis mushroom tomato pasta does look like it would make for a perfect lunch. Sometimes I do want pasta in a light meal-not one with all that cheese and sausage, so I am saving this recipe. Your picture here does entice. Great post!
RispondiElimina