on line users

Cerca nel blog

lunedì 6 febbraio 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z MLEKIEM KOKOSOWYM I SEMOLINO

Przepis na to ciasto znalazlam tutaj, jednak gdy zaczelam robic to ciasto zdalam sobie sprawe, ze zbyt duzo jest tu skladnikow suchych i jesli czegos nie dodam to ciasto po prostu sie nie upiecze. Dodalam wiec od siebie - jak mi intuicja podpowiadala- kilka skladnikow i z niecierpliwoscia czekalam az sie upiecze by ocenic calosc.
Ciasto na szczescie wyszlo przyzwoite i jadalne ;) Tak wiec tym razem "mi sie upieklo" .....
Przepis podaje uwzgledniajac moje modyfikacje.





Skladniki :

- 150 g maki
- 100 g zmielonych migdalow
- 100 g semolino
- 200 g brazowego cukru
- 350 g mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 lyzki skrobi ziemniaczanej
- 3 lyzki kakao
- 1/2 szklanki oleju arachidowego*
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

* szklanka opojemnosci 250 ml

Na polewe :

- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek slodkiej smietanki 36 %
- 3/4 szklanki mleka

Wykonanie :

Suche skladniki tj. : make, cukier, migdaly, semolino, skrobie ziemniaczana, kakao, proszek do pieczenia i szczypte soli wymieszac razem w miseczce. Dodac nastepnie reszte skladnikow tj. jajka, obydwa rodzaje mleka i olej. Wymieszac dobrze lyzka drewniana (ja tak zrobilam) lub mikserem - tylko do polaczenia sie skladnikow.
Ciasto przelac do tortownicy o serdnicy 24 cm. Wstawic do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez 50 - 55 minut.



8 commenti:

  1. Risposte
    1. Mari-eta - dziekuje Ci slicznie :)

      Elimina
  2. pyszna jest polewa z ciemnej czekolady..:-)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Te rozplywajace sie polewy i na mnie robia wrazenie ;) Pozdrawiam.

      Elimina
  3. Składników co niemiara w tym pysznym cieście. Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Rzeczywiscie Kamila- tak jak zauwazylas- duzo tych skladnikow, az sie obawialam co z tego misz-maszu wyjdzie. Wyszlo jednak ciasto o wilgotnej strukturze i smaczne :) Pozdrawiam.

      Elimina
  4. Well it looks like your modifications were right on! The cake has an amazing texture as shown in your pictures. Also, coconut milk and chocolate are always winners together in my book. I sure wish I had a slice of this now-yum!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hi Tina, Yes, I had to make some modifications and I'm satisfied :) Nice that you like it :) Regards!

      Elimina