Ciasto na szczescie wyszlo przyzwoite i jadalne ;) Tak wiec tym razem "mi sie upieklo" .....
Przepis podaje uwzgledniajac moje modyfikacje.
Skladniki :
- 150 g maki
- 100 g zmielonych migdalow
- 100 g semolino
- 200 g brazowego cukru
- 350 g mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 lyzki skrobi ziemniaczanej
- 3 lyzki kakao
- 1/2 szklanki oleju arachidowego*
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* szklanka opojemnosci 250 ml
Na polewe :
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek slodkiej smietanki 36 %
- 3/4 szklanki mlekaWykonanie :
Suche skladniki tj. : make, cukier, migdaly, semolino, skrobie ziemniaczana, kakao, proszek do pieczenia i szczypte soli wymieszac razem w miseczce. Dodac nastepnie reszte skladnikow tj. jajka, obydwa rodzaje mleka i olej. Wymieszac dobrze lyzka drewniana (ja tak zrobilam) lub mikserem - tylko do polaczenia sie skladnikow.
Ciasto przelac do tortownicy o serdnicy 24 cm. Wstawic do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez 50 - 55 minut.
Wygląda cudnie :)
RispondiEliminaMari-eta - dziekuje Ci slicznie :)
Eliminapyszna jest polewa z ciemnej czekolady..:-)
RispondiEliminaTe rozplywajace sie polewy i na mnie robia wrazenie ;) Pozdrawiam.
EliminaSkładników co niemiara w tym pysznym cieście. Pozdrawiam
RispondiEliminaRzeczywiscie Kamila- tak jak zauwazylas- duzo tych skladnikow, az sie obawialam co z tego misz-maszu wyjdzie. Wyszlo jednak ciasto o wilgotnej strukturze i smaczne :) Pozdrawiam.
EliminaWell it looks like your modifications were right on! The cake has an amazing texture as shown in your pictures. Also, coconut milk and chocolate are always winners together in my book. I sure wish I had a slice of this now-yum!
RispondiEliminaHi Tina, Yes, I had to make some modifications and I'm satisfied :) Nice that you like it :) Regards!
Elimina