on line users

Cerca nel blog

sabato 11 febbraio 2012

SPINACI ALLA SICILIANA CZYLI SZPINAK PO SYCYLIJSKU

Juz kiedys wspominalam, ze Sycylijczycy bardzo czesto w swojej kuchni lacza orzeszki pinii i rodzynki z innymi daniami. Takie polaczenie pokazalam juz na blogu w tym poscie. Coz, samo polaczenie moze sie wydac dziwne jesli chodzi o smak, zapewniam jednak (a moze to wylacznie kwestia gustu ?),ze nie jest takie zle.
Warto w kazdym razie sprobowac by sie przekonac.
Dzisiejszy szpinak bedzie rowniez z dodatkiem rodzynek i orzeszkow pinii. Tak przyrzadzone danie podaje sie najczesciej jako dodatek (contorno) do dan miesnych lub rybnych.





Skladniki :

- 400 g swiezego szpinaku
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 1 czubata lyzka rodzynek
- 1 zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie :

Orzeszki pinii lekko przyrumienic na suchej patelni, odstawic.
Szpinak oplukac, wyeliminowac przyblakle liscie. Odcedzic krotko w durszlaku i przeniesc od razu na sucha patelnie.
Wlaczyc gaz i mieszajac szpinak odparowujemy z niego plyny. 
Gdy szpinak juz sie "wypoci" (co bedzie widoczne po suchej patelni ) - dolewamy oliwe i wrzucamy zabek czosnku. Mieszamy caly czas a gdy czosnek sie przyrumieni dodajemy orzeszki pinii (pinoli) oraz rodzynki. 
Dusimy wszystko razem jeszcze przez okolo 3 minut.
Na samym koncu dodajemy sol i pieprz do smaku.

Buon appetito !


4 commenti:

  1. Ciekawe połączenie :)
    A ja jadłam wczoraj pizzę ze szpinakiem i gorgonzolą :)

    RispondiElimina
  2. pyszności,szkoda tylko że pinole mają taką brzydką cenę :(

    RispondiElimina
    Risposte
    1. A ile u Was kosztuja ? Moze cena w kazdym regionie jest inna.Ewentualnie mozna ze spacerku w lesie przyniesc szyszki pinii i samemu pozniej wyluskac pinoli ;)

      Elimina