Warto w kazdym razie sprobowac by sie przekonac.
Dzisiejszy szpinak bedzie rowniez z dodatkiem rodzynek i orzeszkow pinii. Tak przyrzadzone danie podaje sie najczesciej jako dodatek (contorno) do dan miesnych lub rybnych.
Skladniki :
- 400 g swiezego szpinaku
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 1 czubata lyzka rodzynek
- 1 zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergineWykonanie :
Orzeszki pinii lekko przyrumienic na suchej patelni, odstawic.
Szpinak oplukac, wyeliminowac przyblakle liscie. Odcedzic krotko w durszlaku i przeniesc od razu na sucha patelnie.
Wlaczyc gaz i mieszajac szpinak odparowujemy z niego plyny.
Gdy szpinak juz sie "wypoci" (co bedzie widoczne po suchej patelni ) - dolewamy oliwe i wrzucamy zabek czosnku. Mieszamy caly czas a gdy czosnek sie przyrumieni dodajemy orzeszki pinii (pinoli) oraz rodzynki.
Dusimy wszystko razem jeszcze przez okolo 3 minut.
Na samym koncu dodajemy sol i pieprz do smaku.
Ciekawe połączenie :)
RispondiEliminaA ja jadłam wczoraj pizzę ze szpinakiem i gorgonzolą :)
Wow ! Znam ten smak- pycha! Sama robilas ?
Eliminapyszności,szkoda tylko że pinole mają taką brzydką cenę :(
RispondiEliminaA ile u Was kosztuja ? Moze cena w kazdym regionie jest inna.Ewentualnie mozna ze spacerku w lesie przyniesc szyszki pinii i samemu pozniej wyluskac pinoli ;)
Elimina