on line users

Cerca nel blog

giovedì 9 febbraio 2012

RISOTTO CON FAGIOLINI E PATATE CZYLI RISOTTO Z FASOLKA I ZIEMNIAKAMI

Kolejne proste danie a scislej mowiac - risotto, ktore nadaje sie zarowno na obiad jak i na kolacje. Prostota tego dania dotyczy nie tylko jego wykonania ale tez skladnikow. Kto wie, moze znajdzie ono swych zwolennikow wsrod wegetarian  ;)




Skladniki :

Proporcje na 2 osoby

- 250 g ryzu arborio
- 100 g fasolki
- 2 duze ziemniaki
- 1 cebulka dymka
- okolo 1 litra wywaru warzywnego ( o wywarze pisalam tutaj )
- 3 lyzki oliwy z oliwek (moze byc z drugiego tloczenia)
- galazka swiezego rozmarynu
- sol i pieprz
- okolo 1/3 szklanki caciocavallo * lub parmezanu


* caciocavallo jest serem z mleka krowiego. Wyroznia sie caciocavallo Silano, ktorego zrodlem pochodzenia sa nast. regiony : Apulia, Kalabria, Kampania, Molise, Abruzja i Basilicata oraz caciocavallo Siciliano pochodzacy jak sama nazwa mowi z Sycylii. Caciocavallo siciliano dzieli sie jeszcze na Ragusano i Palermitano . (zrodlo- wikipedia). W dialekcie sycylijskim zwie sie caciucavaddu.
Ja uzywam oczywiscie caciocavallo siciliano.

Wykonanie :

W garnku zagotowac wode z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzec wrzucamy do garnka oplukana fasolke z poobcinanymi koncowkami. Gotowac przez 10 minut. Po uplywie tego czasu fasolke odcedzic z wody i pozostawic w durszlaku do ostygniecia.
W miedzyczasie obrac ziemniaki i pokroic w drobna kostke.
Cebulke drobno posiekac.
Na patelni rozgrzac oliwe , dodac cebulke. Smazyc chwile az sie zeszkli po czym dodac pokrojone ziemniaki. Dusic calosc okolo 8 minut dodajac w razie potrzeby odrobine wody by sie ziemniaki nie przypalily.
Dodac nastepnie ryz. Smazyc wszystko- bez przykrycia - okolo 3 minut ciagle mieszajac.
Nastepnie  dodajemy chochelke wywaru warzywnego i ostygniete i przekrojona na pol fasolke . Wywar warzywny dodajemy do risotto stopniowo- chochelka po chochelce ! Gdy ryz wsiaknie plyn dodajemy kolejna chochelke itd. Dodajemy rowniez galazke rozmarynu, ktory wspaniale zaromatyzuje potrawe.
Risotto caly czas mieszamy.
Podczas gotowania dodajemy sol i pieprz do smaku.
Po uplywie 20 -25 minut gdy ryz jest juz miekki, pod sam koniec gotowania dodajemy starty caciocavallo lub parmezan. Mieszamy dobrze calosc i wylaczamy gaz.
Serwujemy gorace.


Buon appetito !

Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.



2 commenti:

  1. Mi taka zielona wersja bardzo odpowiada. Pozdrawiam

    RispondiElimina
  2. Muszę powiedzieć, ze smakowicie ! Nawet bardzo , a fasolkę lubię:)

    RispondiElimina