Sama nie wiem dlaczego tak nazwalam te moje tworki. Moze dlatego,ze taka nazwa przyszla mi od razu na mysl ? W kazdym razie poduszeczki z ricotta polecam bo sa z gatunku latwych i bardzo szybkich w wykonaniu. Zapraszam !
Skladniki :
- ciasto francuskie (u mnie o wadze 275 g)
- 200 g ricotty
- 1 jajko
- 3 lyzki cukru
- 1 lyzka Marsali (mozna dac inny ulubiony likier)
Ricotte utrzec w miseczce z cukrem, jajkiem i lyzka Marsali.
Ciasto francuskie (umnie juz bylo rozwalkowane o ksztalcie prostokatnym) pokroic na 12 prostokatow. Na kazdy nalozyc lyzeczke przygotowanej masy z ricotty.
Zwinac kazdy prostokat nadajac mu dowolny ksztalt. Palcami lekko przydusic brzegi by je skleic .
Wsadzic do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut.
Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
ale ładne ;]
RispondiEliminamm... porywam kilka!
Prosze bardzo - czestuj sie !
EliminaJakie śliczne i pomysłowe:) Marsalę odkryłam niedawno i też mi posmakowała.
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Dzieki Majanko. O, dobrze wiedziec,ze i Tobie Marsala smakuje ;)
Eliminau mnie masa z ricotty była trochę rzadka, ale niepotrzebnie się obawiałam. Wyszło pyszne. Pozwoliłam sobie jeszcze na masę położyć ćwiartkę świeżej figi - super.
RispondiEliminaSuper !
Elimina