on line users

Cerca nel blog

domenica 12 febbraio 2012

FAGIOLINI CON AGLIO E OLIO CZYLI FASOLKA Z CZOSNKIEM I OLIWA

Fasolka z czosnkiem i oliwa to bardzo prosty dodatek  do dan obiadowych. Czasami widywalam ja na stolach podawana rowniez wraz z innymi antipasti . W kazdym razie prosciej juz sie chyba nie da : )
Ta ascetyczna kombinacja ma jednak swoj smak a wywodzi sie z tradycyjnej kuchni wloskiego poludnia i reprezentuje tzw. cucina povera (uboga kuchnia).




Skladniki :


- 250 g  fasolki
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- okolo 1/2 lyzki bialego octu winnego
- sol i pieprz

Wykonanie :

Fasolke gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy bedzie miekka odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ostygniecia.
Fasolke przekladamy do miseczki/nczynia , w ktorym bedziemy ja nastepnie serwowac. Mozna poprzekrajac straki fasolki na pol.
Dodajemy sol i pieprz do smaku oraz dodajemy ocet i oliwe z oliwek Mieszamy i juz mozemy serwowac.

Buon appetito !



Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.


2 commenti: