Ta ascetyczna kombinacja ma jednak swoj smak a wywodzi sie z tradycyjnej kuchni wloskiego poludnia i reprezentuje tzw. cucina povera (uboga kuchnia).
Skladniki :
- 250 g fasolki
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- okolo 1/2 lyzki bialego octu winnego
- sol i pieprz
Wykonanie :
Fasolke gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy bedzie miekka odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ostygniecia.
Fasolke przekladamy do miseczki/nczynia , w ktorym bedziemy ja nastepnie serwowac. Mozna poprzekrajac straki fasolki na pol.
Dodajemy sol i pieprz do smaku oraz dodajemy ocet i oliwe z oliwek Mieszamy i juz mozemy serwowac.
Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.
Prosto i pysznie, uwielbiam takie jedzonko:)
RispondiEliminaJa rowniez ;I
Elimina