.Istotnie, danie to jest dosc ubogie w skladniki i raczej nie nalezy sie po nim spodziewac wielkich rewelacji smakowych. Wazna role odgrywa tu pieprz - akurat w tym daniu szczerze sie go dodaje.
Potrawa ta ma konsystencje gestej zupy. Mozna tu uzyc zarowno ciecierzycy suchej jak i z puszki.
Skladniki :
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (okolo 70 gr) lub jedna puszka
- 4-5 ziemniakow
- listek laurowy
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine
- parmezan lub pecorino do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie :
Jesli uzywamy suchej ciecierzycy wowczas wkladamy ja do garnka lub innego naczynia,zalewamy woda i odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej jest zostawic ciecierzyce na cala noc w wodzie.
Gdy uzywamy ciecierzycy z puszki wowczas mamy ulatwione zadanie.
Ciecierzyce po odsaczeniu z wody wkladamy do garnka ,zalewamy woda (okolo 4 szklanek), dodajemy sol oraz listek laurowy i gotujemy az do momentu gdy ciecierzyca zmieknie.
W miedzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na drobna kostke i wrzucamy do miekkiej juz ,gotujacej sie ciecierzycy.
Pod koniec gotowania gdy ziemniaki juz zmiekna dodajemy pieprz.
Danie wykladamy na talerze i serwujemy polewajac nitka oliwy . Mozna posypac parmezanem lub pecorino.Buon appetito !
Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.
jak ja kocham włoskie nazwy! Ubóstwiam język włoski:)
RispondiEliminaCiecierzycę też lubię:)
Wiem, ze lubisz j. wloski i podroze do Wloch ;)))
EliminaPozdrawiam.