on line users

Cerca nel blog

sabato 25 febbraio 2012

PATATE E CECI - CZYLI ZIEMNIAKI Z CIECIERZYCA

Ziemniaki z ciecierzyca to bardzo proste danie wywodzace sie z tradycyjnej kuchni sycylijskiej i nalezace do tzw. cucina povera czyli ubogiej kuchni. Istnieje tez wiele jego odmian - niektorzy dodaja koper tzw. finocchietto, inni urozmaicaja je dodajac kawalek miesa i cebule. Ja przedstawiam je w najprostszej i chyba najbardziej tradycyjnej wersji
.Istotnie, danie to jest dosc ubogie w skladniki i raczej nie nalezy sie po nim spodziewac wielkich rewelacji smakowych. Wazna role odgrywa tu pieprz - akurat w tym daniu szczerze sie go dodaje.
Potrawa ta ma konsystencje gestej zupy. Mozna tu uzyc zarowno ciecierzycy suchej jak i z puszki.




Skladniki : 

Na 3-4 porcje

- 1 szklanka suchej ciecierzycy (okolo 70 gr) lub  jedna puszka
- 4-5 ziemniakow
- listek laurowy
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine 
- parmezan lub pecorino do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie :

Jesli uzywamy suchej ciecierzycy wowczas wkladamy ja do garnka lub innego naczynia,zalewamy woda i odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej jest zostawic ciecierzyce na cala noc w wodzie.
Gdy uzywamy ciecierzycy z puszki wowczas mamy ulatwione zadanie.
Ciecierzyce po odsaczeniu z wody wkladamy do garnka ,zalewamy woda (okolo 4 szklanek), dodajemy sol oraz listek laurowy i gotujemy az do momentu gdy ciecierzyca zmieknie.
W miedzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na drobna kostke i wrzucamy do miekkiej juz ,gotujacej sie ciecierzycy. 
Pod koniec gotowania gdy ziemniaki juz zmiekna dodajemy pieprz. 
Danie wykladamy na talerze i serwujemy polewajac nitka oliwy . Mozna posypac parmezanem lub pecorino.

Buon appetito !

Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.



2 commenti:

  1. jak ja kocham włoskie nazwy! Ubóstwiam język włoski:)
    Ciecierzycę też lubię:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wiem, ze lubisz j. wloski i podroze do Wloch ;)))
      Pozdrawiam.

      Elimina