on line users

Cerca nel blog

venerdì 17 febbraio 2012

PASTA CON CARCIOFI, PISELLI E GAMBERETTI CZYLI MAKARON Z KARCZOCHAMI, GROSZKIEM I KREWETKAMI

Dzisiejszy makaron to pyszna propozycja na obiad. Danie lekkie, ktore znajdzie takze swoich zwolennikow wsrod milosnikow owocow morza. Karczochy swieze mozna ewentualnie zastapic tymi zakonserwownymi (w oleju lub w occie). Calosc tworzy naprawde niebanalna kompozycje. Polecam !



Skladniki : 

Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu ( u mnie sedanini)
- 4-6 karczochy (jesli uzywamy zakonserwowanych wystarczy 5-6 tzw. serc karczocha)
- 150 g krewetek
- 5 lyzek mrozonego zielonego groszku
- zabek czosnku
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek extravergine
- sol i pieprz
- szczypta platkow chili (opcjonalnie)

Wykonanie :

Zaczniemy od obrobki karczochow - jesli uzywamy swiezych.
Przygotowujemy miseczke z woda, do ktorej wyciskamy sok z cytryny (wrzucamy takze wycisnieta cytryne). Bedzie ona potrzebna do przechowania wyeliminowanych z karczocha serc by nie sciemnialy.
Z karczochow odcinamy lodyge. Nastepnie usuwamy zewnetrzne,twarde  dolne liscie i obcinamy kwiatostan do mniej wiecej polowy wysokosci karczocha.


Przecinamy karczocha na pol, usuwamy ze srodka "puszek" i przycinamy jeszcze ewentualnie koncowki "serca karczocha" jesli sa twarde lub klujace. Tak przygotowane "serce" kroimy na plasterki.


Plasterki serca karczocha bezposrednio po obcieciu wrzucamy do miseczki z woda i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni wrzucamy odsaczone, pokrojone serca karczochow. Smazymy przez okolo 3-5 minut. Nastepnie dolewamy odrobine wody, tak by karczochy byly tylko nieznacznie przykryte i dusimy pod przykryciem az zmiekna. Dodajemy na tym etapie troche soli.
Gdy serca karczochow zaczna mieknac dodajemy groszek i krewetki . Dusimy jeszcze pod przykryciem az krewetki beda gotowe. Przyprawiamy sola, pieprzem oraz platkami chili. Chwile zostawiamy jeszcze wszystko razem tak by smaki sie polaczyly i wylaczamy gaz.
Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem, polewamy dodatkowo nitka oliwy extravergine i serwujemy.
Ja dan z owocami morza nie posypuje serem by nie "zmacic" specyficznego smaku potrawy.

Buon appetito !

Przepis dodaje do akcji : warzywa straczkowe.

4 commenti:

  1. Zazdroszczę dostępu do świeżych karczochów :) Pyszna propozycja. Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kamila, nie martw sie z czasem i w Polsce bedzie mozna bez problemu kupic swieze karczochy :) Pozdrawiam.

      Elimina
  2. Karczochy, krewetki... moje ukochane smaki! Wspaniały pszepis :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Domi :) Delektuje sie karczochami przyrzadzanymi na rozne sposoby, a jest czym ! Ceny karczochow sa zreszta aktualnie az smiesznie niskie.
      pozdrawiam:)

      Elimina