on line users

Cerca nel blog

mercoledì 1 febbraio 2012

MINESTRA DI VERZA E PORRO CZYLI ZUPA Z KAPUSTY WLOSKIEJ I PORA

Przepis na te zupe widzialam w pewnym wloskim programie. Nie zapisalam jednak przepisu . Tak wiec nie trzymajac sie scisle okreslonych proporcji i w dodatku wprowadzajac moje wlasne "udoskonalenia" stworzylam moja wlasna wersje tej zupy.
Przyznam, ze niezbyt czesto jadamy zupy. Jako pierwsze danie na naszym stole przewaznie kroluje "pasta".
Niemniej jednak powyzsza zupka bardzo nam posmakowala :) Polecam wiec szczegolnie na chlodne, zimowe dni.

Skladniki :

Na 3-4 osoby

- okolo 2 l wywaru warzywnego lub rosolu
- 1 srednia kapusta wloska
- 1 duzy lub 2 male pory
- 4 - 5 ziemniakow
- kilka lyzek oliwy z oliwek lub oleju slonecznikowego
- listek laurowy
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Pory umyc i pokroic na talarki (biala czesc + zielona miekka).
Ziemniaki  obrac i pokroic w kostke.
Kapuste oplukac, usunac zewnetrzne liscie, przekroic na pol i usunac glab ze srodka. nastepnie drobno poszatkowac.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic pokrojone pory. smazyc czesto mieszajac az pory sie zeszkla. Dodac nastepnie kapuste i dusic razem jeszcze przez okolo 10 minut.
W miedzyczasie w garnku zagotowac rosol (lub wywar warzywny). 
Ja wywar warzywny przygotowuje gotujac marchewke, lodyge selera naciowego, cebulke uprzednio lekko przypalona  na gazie oraz dodajac listek laurowy, ziele angielskie a takze sol i pieprz do smaku.       
     Do goracego rosolu (wywaru) wrzucamy  podsmazone pory z kapusta  ziemniaki i listek laurowy.
Gotujemy wszystko razem az ziemniaki beda miekkie.
Mozna serwowac wraz z grzankami z serem . Ja dodatkowo polalam juz zupe na talerzu nitka oliwy z oliwek.

Buon appetito !                  




12 commenti:

  1. Idealna na tą pore roku! Pysznie wygląda!

    RispondiElimina
  2. This definitely does look tasty. Sometimes soup can have to many flavors going on and I like that this one just has a few tasty ingredients. Sometimes, simpler is so much better. I am getting a scratchy throat, so I feel sickness is coming. A taste of this soup would be so comforting right now-yum!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Tina, nice to me, thanks for stopping by. Regards :)

      Elimina
  3. Risposte
    1. Hej Lutka, faktycznie na mrozy dobra jest choc u nas temp. nie spada ponizej zera ;)

      Elimina
  4. Pysznie wyglada ta zupka. Mniam,mniam:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ciesze sie,ze Ci sie podoba, pewnie tez by Ci posmakowala :)pozdrawiam

      Elimina
  5. Wspaniała propozycja na zimowe rozgrzanie :)

    RispondiElimina
  6. The soup is perfect for cold winter days. Greetings from snowy Bulgaria! Here is -22 degrees. :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Eva- wow ! we have 14 degrees but at night about 6-8 degrees :)

      Elimina