on line users

Cerca nel blog

venerdì 30 settembre 2011

PASTA ALLA NORMA

Jest to klasyk kuchni sycylijskiej, ktorego glownym skladnikiem sa pomidory i baklazany. Danie jest smaczne i jak na kuchnie wloskiego poludnia przystalo- proste i nieskomplikowane. Pasta alla Norma jadlam juz w kilku wersjach tj. z baklazanami pokrojonymi w grubsza kostke,podsmazanymi,do ktorych dodawano nastepnie pomidory  - jak i z baklazanami smazonymi osobno, ktore kladziono juz na makaron wymieszany z sosem.
Obie wersje sa w kazdym razie prawidlowe i pyszne. Roznice wynikaja stad,ze kazda sycylijska pani domu ma wlasny sposob przygotowania,ktory podpatrzyla wczesniej u swej mamy lub babci.
Najczesciej pasta alla Norma podawana jest (jak zauwazylam) z makaronem rigatoni.
Potrawe ta posypuje sie startym ,twardym  i wczesniej upieczonym serem ricotta o charakterystycznym brazowym zabarwieniu (tzw. ricotta infornata). W polskich warunkach zapewne ciezko dostac wspomniany ser,wiec mozna zamiennie uzyc parmezanu. Polecam!



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby.

- 400 g makaronu rigatoni
- 500 - 600 g swiezych pomidorow *
- 1 duzy lub 2 mniejsze baklazany
- 2 zabki czosnku
- bazylia
- sol,pieprz
- 3-4 lyzki oliwy z oliwek
- ricotta infornata lub parmezan do posypania

* radze mimo wszystko uzyc swiezych pomidorow-smak bedzie zupelnie inny. Jezeli jednak nie ma innej mozliwosci mozna uzyc puszke pomidorow pelati.

Wykonanie :

Pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki. Baklazana kroimy w grubsza kostke.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy czosnek i pokrojonego baklazana. Smazymy az bedzie na pol miekki. Jesli baklazan za bardzo wchloni tluszcz (a baklazany maja to do siebie,ze chlona plyny) mozna dodac minimalna ilosc wody.
Do baklazana dodajemy obrane ze skorki i pokrojone pomidory . Dusimy razem okolo 10 minut (sprawdzamy czy baklazan jest dostatecznie miekki). Okolo 3 minut przed koncem gotowania dodajemy porwane na mniejsze czesci listki bazylii. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Przygotowany sos laczymy z ugotowanymi rigatoni, posypujemy ricotta lub parmezanem i serwujemy.


A tak wyglada ricotta infornata,ktora uzywa sie do pasty alla Norma.






mercoledì 28 settembre 2011

SFOGLIA ALL'UVA BIANCA CZYLI STRUDEL Z BIALYMI WINOGRONAMI

Dzisiaj kolejny przepis na szybki i smaczny deser z ciasta francuskiego.
Ja kupuje gotowe ciasto francuskie,juz rozwalkowane,w jednym prostokatnym placie. Deser ten zrobilam w formie strudla bo tak mi jakos pasowalo :)
Do ciasta wg przepisu dodaje sie dzem brzoskwiniowy,ale mozna wlasciwie dodac inny- co tez ja np. zrobilam.
Przepis pochodzi ze wspomnianego juz kiedys,starego miesiecznika "Pasta e dolci".


Skladniki :

- plat ciasta francuskiego (u mnie o wymiarach 25 cm x 40 cm)
- 4-5 lyzek dzemu brzoskwiniowego (lub innego)*
- 1 duza kisc winogron
- cukier puder do posypania

* u mnie dzem brzoskwiniowo- figowy

Wykonanie :


Prostokatny arkusz ciasta francuskiego naciac lekko (nie do konca) nozem,dzielac go w ten sposob na 3 czesci.

Srodkowa czesc posmarowac dzemem.
Pozostale dwie boczne czesci ponacinac tworzac "fredzle".


Na posmarowanej dzemem czesci ulozyc winogrona.
Przykryc calosc paseczkami ciasta tworzac strudel.


Strudel przekladamy na blaszke  wylozona papierem do pieczenia i pieczemy okolo 25 min w temper. 200° C. Upieczony posypujemy cukrem pudrem.



martedì 27 settembre 2011

PASTA CON MELANZANA E CARNE TRITTATA CZYLI MAKARON Z BAKLAZANEM I MIESEM MIELONYM

Wlasciwie to chcialam zrobic pasta alla siciliana (na sposob sycylijski),ale troche zaczelam improwizowac i wyszlo mi cos pomiedzy pasta alla siciliana a pasta con salsiccia alla sarda. Wiem,nazwy zapewne nic nie mowia,ale w przyszlosci postaram sie przedstawic obie wyzej wymienione wersje.
Tymczasem korzystajac z posiadanych skladnikow zrobilam pyszne (w ocenie domownikow) i pozywne danie obiadowe :)

Skladniki :


Proporcje na 4 osoby.


- 400 g makaronu (u mnie sedani lisci)

- 1 baklazan
- okolo 200 g miesa mielonego
- 4-5 duzych pomidorow
- 1 zabek czosnku
- pol kieliszka czerwonego wina
- pieprz,sol,oregano
- 3 lyzki oliwy z oliwek


Wykonanie :

Baklazan myjemy, kroimy np. w duza kostke.
Pomidory zalewamy na 5 min. wrzatkiem po czym odcedzamy i usuwamy skorke.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabek czosnku.Gdy ten lekko sie zarumieni dodajemy pokrojonego baklazana. Smazymy pod przykryciem dodajac w razie potrzeby minimalna ilosc wody poniewaz baklazan wchlania  duzo plynow podczas duszenia.
Gdy baklazan bedzie juz na pol miekki dodajemy mieso mielone,chwile smazymy - juz bez przykrycia - po czym zalewamy czerwonym winem .Mieszamy,smazac az wino wyparuje. 
Nastepnie dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy sola , pieprzem i oregano do smaku. 
Dusimy jeszcze okolo10 minut. Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem,posypujemy parmezanem lub Grana Padano i serwujemy.



venerdì 23 settembre 2011

FRITTELLE CON ZUCCA E RICOTTA CZYLI PLACUSZKI Z DYNIA I RICOTTA

Sezon na dynie w pelni pora wiec przedstawic jakis sezonowy przepis :)
Dzisiaj placuszki z dyni i ricotty z nuta pomaranczowa, a dlaczego? Bo tak od siebie dodalam kilka lyzek domowego (mojej produkcji) dzemu z pomaranczy. Placuszki sa wiec slodkie,choc cukru juz nie dodawalam i swietnie nadaja sie na deser.

Skladniki :

- okolo 300 g dyni
- 200 g ricotty
- 1 jajko
- 5-6 lyzek maki pszennej *
- 4 lyzki dzemu pomaranczowego
- 3/4 lyzeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smazenia

* ilosc zalezna od konsystencji ciasta na placuszki,mozna dodac wiecej w razie potrzeby.

Wykonanie :

Dynie zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Polaczyc z ricotta,dodac jajko,dzem pomaranczowy,sol, cynamon oraz make. Dobrze wymieszac.
Smazyc na rozgrzanym oleju wykladajac mase lyzka, formujac w ten sposob placuszki.
Po usmazeniu mozna posypac cukrem pudrem.




martedì 20 settembre 2011

TORTA MARGHERITA Z FIGAMI

Przepis na klasyczna wersje Torta Margherita dostalam od mojej wloskiej kolezanki,ktora czasami dodawala do tego ciasta jablka. Ja postanowilam urozmaicic nieco ten przepis i tym razem zrobilam Margherite z figami.
Polaczenie okazalo sie trafne :)

Skladniki :

- 180 g maki pszennej
- 70 g masla
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3/4 lyzeczki sody
- skorka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 8 fig

Wykonanie :

Wszystkie skladniki oprocz fig zmiksowac. Ciasto przelozyc do tortownicy o srednicy 26 cm,wylozonej papierem do pieczenia, wsadzic w ciasto poprzekrajane na pol figi. Piec okolo 45 minut w temp. 180 ° C.

Prawda,ze proste ?  ;)))




lunedì 19 settembre 2011

ZEGNAJ LATO ........

Dzisiaj post zupelnie niekulinarny. Lato zbliza sie ku koncowi a jesien juz czeka za drzwiami. Cieple sloneczne dni juz chyba za nami....
Na pozegnanie lata  zalaczam kilka "cieplych " fotek mojego autorstwa z wyspy slonca- Sycylii. Niech tamtejszy klimat rozgrzeje atmosfere nadchodzacych chlodnych dni :)







sabato 17 settembre 2011

PASTA ALLE VERDURE CZYLI MAKARON Z WARZYWAMI

Kolejny pomysl na danie obiadowe z makaronem w roli glownej. No i do tego warzywa- danie jest wiec z gatunku lekkich i zdrowych ;)

Skladniki :


Proporcje na 4 osoby

- 400 g dowolnego makaronu ( u mnie penne rigate corte)
- 1 baklazan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 4 pomidory
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 zabek czosnku
- parmezan  do posypania 
- sol i pieprz


Wykonanie :


Baklazan,cukinie,papryke myjemy i koimy np. w paski.
Pomidory zalewamy wrzatkiem i zostawiamy na okolo 5 minut po czym odcedzamy z wody , sciagamy skorke i kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy czosnek a gdy ten sie lekko zarumieni dodajemy pokrojone warzywa tj. cukinie,baklazan i papryke. Dusimy pod przykryciem okolo 5 minut.
Dodajemy pomidory i dusimy wszystko razem kolejne 5 minut.
W czasie duszenia mozna dodac do warzyw odrobine wody.
Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy posypane parmezanem.




venerdì 16 settembre 2011

SORBETTO AL MANGO CZYLI SORBET Z MANGO

Podczas tego upalnego tygodnia kolezanka poczestowala mnie dla ochlody sorbetem. Posmakowal mi.
Jak zapewniala sorbet jest latwy i szybki do zrobienia i istotnie tak bylo. Mango nadaje mu egzotycznego smaku a Limoncello charakteru. Jedynym mankamentem jest chyba dlugi okres oczekiwania-az sie zamrozi.

Skladniki :

- mango
- 100 g cukru
- szklanka wody (250 ml)
- 4 lyzki likieru Limoncello *
- 1 bialko* * (opcjonalnie)

Wykonanie :

Mango obrac,usunac pestke,zmiksowac w blenderze.
Zagotowac wode z cukrem,mieszac do momentu az cukier sie rozpusci. Odstawic do przestygniecia.
Ubic bialko na sztywna piane.
Przestygniety syrop laczymy z mango,dodajemy Limoncello, ubite bialko i delikatnie mieszamy.
Przelozyc do pojemniczka i wstawic do zamrazarki.


* jesli sorbet maja jesc dzieci Limoncello zastepujemy sokiem z cytryny
** osobiscie uwazam,ze bialko mozna pominac- i bez niego sorbet bedzie udany.


giovedì 15 settembre 2011

SALATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

Gdy sa tak cieple wrecz upalne dni jak dzisiaj -  z checia zamiast tradycyjnego obiadu siegam po orzezwiajace salatki. Proste,lekkie i zdrowe. I to jest to !

Skladniki :

- salata rukola
- paluszki krabowe surimi
- 1/2 papryki czerwonej
-  salata radicchio
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek extra vergine
- sol

Wykonanie :

Rukole i radicchio myjemy, rwiemy "na strzepy". 
Surimi kroimy.
Papryke kroimy w drobno kostke.
Wszystko mieszamy, dodajemy sok wycisniety z cytryny, dodajemy odrobine oliwy i solimy do smaku.



mercoledì 14 settembre 2011

SFOGLIA DI FICHI CARAMELLATI CZYLI TARTA Z KARMELIZOWANYMI FIGAMI

 Sezon na figi niestety powoli sie konczy. Postanowilam wiec przygotowac choc jedno slodkie danie z tych wspanialych owocow. Zainspirowana pewnym przepisem z baaardzo starego numeru miesiecznika "Pasta e dolci" wykonalam tarte z karmelizowanymi figami. I znowu bylo tak jak lubie-szybko i nieskomplikowanie.
Przepis podaje uwzgledniajac  dokonane przeze mnie modyfikacje.

Skladniki :

- 400 g swiezych fig
- 30 g masla
 - 75 g cukru
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie pasta sfoglia)

Wykonanie :

Figi myjemy,osuszamy i przekrajamy na pol.
Na patelni* rozpuszczamy maslo,dodajemy cukier i mieszamy az cukier sie rozpusci.
Nastepnie dodajemy figi i pozostawiamy do skarmelizowania lekko mieszajac i od czasu do czasu odwracajac,uwazajac przy tym by sie nie rozpadly. Czynnosc ta wykonujemy okolo 15 minut.
Skarmelizowane figi przekladamy do okraglej formy o srednicy 20 cm,wyscielonej folia aluminiowa.
Odczekac okolo 10 minut az lekko przestygna. 
Tak przygotowane figi pokrywamy platem (platami) ciasta francuskiego (u mnie byl to jeden okragly,duzy plat).
Wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut.

* ja czynnosc ta wykonywalam  na patelni ceramicznej.






martedì 13 settembre 2011

CASARECCE Z KWIATAMI CUKINII

Danie takie jak lubie tj. z minimalna iloscia skladnikow, szybkie i proste. I w tej prostocie wlasnie niesamowity smak i urok dania. Nie bede sie rozpisywac- jesli macie mozliwosc zakupu cukini wraz z kwiatami-nie czekajcie!

Skladniki :
Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu casarecce *
- 500-600 g  cukinii wraz z kwiatami
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania

Wykonanie :

Odrywamy kwiaty od cukinii. Dokladnie myjemy zarowno cukinie jak i kwiaty. 
Cukinie kroimy w slupki lub talarki. 
Umyte kwiaty przerywamy na pol.
Na patelni rozgrzewamy oliwe.Dodajemy czosnek.Gdy ten lekko sie zarumieni na patelnie wykladamy same kwiaty po czym dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Nastepnie dodajemy pokrojona cukinie.
Dusimy wszystko jeszcze okolo10 minut (lepiej  pilnowac by  nie przedluzyc zanadto czasu duszenia gdyz z cukinii moze sie zrobic papka).W razie potrzeby mozna dodac minimalna ilosc wody.
Tak przygotowane cukinie laczymy z ugotowanym makaronem,mieszamy dodajac lyzke lub dwie oliwy extra vergine z oliwek.
Danie serwujemy posypane parmezanem.

* zamiast makaronu casarecce mozna rownie dobrze uzyc  np. penne .




POLPETTONE CON RICOTTA

Tym razem serwuje polpettone czyli pieczen z miesa mielonego. Przepisow na polpettone jest mnostwo.Charakteryzuje je tez roznorodnosc nadzienia.Swietna sprawa jest to,ze polpettone mozna serwowac zarowno na cieplo - np. do obiadu, jak i zimno - np. podczas przyjecia jako zimna przekaska.
Polecam !

Skladniki :

- 500 g miesa mielonego (wolowego)
- 300 g zmielonej piersi kurczaka
- 100 g ricotty
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego (ewentualnie chleba pszennego)
- mleko (do namoczenia chleba)
- 2 lyzki startego parmezanu lub Grana Padano
- szczypta zmielonej galki muszkatalowej
- szczypta kardamonu
- 100 g gotowanej szynki
- 1 lub 2 nieduze cukinie
- sol i pieprz 
- 3-4 plastry Galbanino lub zoltego sera (opcjonalnie)

Wykonanie : 

Kromki chleba namoczyc w mleku.
Mieso wolowe i zmielona piers kurczaka polaczyc w miseczce.  Dodac jajko,ricotte,parmezan,kardamon i galke muszkatalowa  oraz dobrze odcisniete z mleka kromki chleba. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Wstawic przygotowane mieso do lodowki.
Cukinie umyc,pokroic w grubsze paski i wrzucic na minute do wrzacej wody. Wyciagnac i osuszyc na reczniku papierowym.
Na papierze do pieczenia wylozyc mase miesna. Przykryc  drugim platem papieru i rozwalkowac rozprowadzajac w ten sposob mase miesna i formujac prostokat.
Na tak przygotowana mase wylozyc cukinie  i plastry szynki.Ja dodatkowo dodalam kilka plastrow sera Galbanino tak by podczas pieczenia spoilo nadzienie. Zamiast sera Galbanino mozna uzyc jakiegokolwiek sera zoltego.
Gdy nadzienie spoczywa juz na polpettone przechodzimy do ostatniej juz czynnosci- do zawijania. Podnoszac lekko papier do pieczenia, na ktorej sie znajduje mieso z nadzieniem  rolujemy calosc. Dociskamy reka boki by "pozamykac" ewentualne dziurki.
Pieczemy w temp. 200° C przez okolo 40 minut.

* Przepis pochodzi z ksiazki "Sformati,polpette e polpettoni".



domenica 11 settembre 2011

KONFITURA BRZOSKWINIOWO-JABLKOWO-FIGOWA

Hmmm..... Moze raczej powinnam napisac "Konfitura wieloowocowa"?
Konfitura ta powstala doslownie w jednej chwili, po ogledzinach koszyczka z owocami.Lezaly tam sobie spokojnie trzy nazbyt dojrzale brzoskwinie,na ktore nikt nie mial bynajmniej ochoty.Coz,na wyprodukowanie konfitury brzoskwiniowej trzy sztuki to stanowczo za malo. Po krotkim namysle,w garnku oprocz brzoskwin wyladowaly jeszcze jablka i figi.Ostateczny smak nadalo konfiturze dodanie soku z cytryny.
Kolejny moj eksperyment kuchenny skonczyl sie pomyslnie !

Skladniki :

- 3 brzoskwinie
- 2 jablka
- 3 swieze figi
- sok z 1 cytryny
- cukier (tu proponuje dodac ilosc wg wlasnego uznania)
- szczypta cynamonu


Wykonanie :

Najpierw przesmazamy jablka,gdy te zmiekna dodajemy pozostale owoce,cukier i cynamon.Caly czas mieszamy ! Po okolo pol godzinie dodajemy sok wycisniety z cytryny, smazymy jeszcze 10 minut i przekladamy konfiture do przygotowanych sloiczkow. Zakrecamy i odwracamy do gory dnem.

* z podanych wyzej proporcji wyszedl mi niestety zaledwie jeden sloiczek o pojemnosci 300 g i do tego zostalo niewiele na spodeczku.Radze wiec przy przygotowywaniu zwiekszyc ilosc produktow.






sabato 10 settembre 2011

CIAMBELLA DI RICOTTA CON MIELE CZYLI WIENIEC Z RICOTTA I MIODEM

Skladniki :

- 300g maki pszennej
- 150 g ricotty
- 125 g masla
- 150g miodu (plynnego)
- 3 jajka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie :

Maslo roztopic i ostudzone zmiksowac z ricotta, jajkami, miodem  i szczypta soli. Przesiac make wraz z proszkiem do pieczenia,dodac do masy.
Ciasto wylozyc do okraglej formy z kominkiem o srednicy23-24 cm. Piec w temp. 180 stopni okolo godziny.
Upieczona ciambelle mozna posypac cukrem pudrem. 

* ja pieklam w tortownicy o srednicy 26 cm,dlatego tez moja ciambella jest dosc niska.



FARFALLE Z TUNCZYKIEM

Skladniki na 4 osoby:

- 400g makaronu farfalle (kokardki)
- 150-200 g tunczyka z puszki *
- 4 duze pomidory **
- lyzeczka kaparow
-  4-5 czarnych oliwek
- 2 zabki czosnku
- pol kieliszka bialego wina
- sol i pieprz
- 1-2 lyzki oliwy 


* ja uzylam tunczyka w sosie wlasnym (al naturale)
** opcjonalnie mozna uzyc 1 puszke pomidorow pelati

Wykonanie :

Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabki czosnku.Gdy czosnek lekko sie zarumieni dodajemy odcedzonego tunczyka,chwile smazymy mieszajac po czym zalewamy bialym winem.Mieszamy smazac do czasu az wino odparuje.
Dodajemy reszte skladnikow tj. pokrojone pomidory, kapary i oliwki . Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i smazymy jeszcze okolo 10 minut. 
Sos polaczyc z ugotowanym makaronem i mozna serwowac ;)


giovedì 8 settembre 2011

CIASTO POMARANCZOWO-MIGDALOWE

Skladniki :
- 4 jajka (osobno bialka i zoltka)
- 125 g cukru
- sok i skorka otarta z 2 pomaranczy
- sok i skorka otarta z 1 cytryny
- 125g zmielonych migdalow
- 200g maki pszennej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :
Zoltka utrzec z cukrem. Dodac zarowno sok i skorke otarta z pomaranczy jak i z cytryny.Dobrze zmiksowac. Nastepnie do masy dodac make,migdaly oraz proszek do pieczenia. Bialka ubic na sztywna piane i wmieszac delikatnie do masy.
Przelozyc do okraglej formy o srednicy 20 cm i piec w temperaturze 180 ° C przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto mozna posypac cukrem pudrem i uprazonymi platkami migdalowymi.