Skladniki na 4 osoby:
- 400g makaronu farfalle (kokardki)
- 150-200 g tunczyka z puszki *
- 4 duze pomidory **
- lyzeczka kaparow
- 4-5 czarnych oliwek
- 2 zabki czosnku
- pol kieliszka bialego wina
- sol i pieprz
- 1-2 lyzki oliwy
* ja uzylam tunczyka w sosie wlasnym (al naturale)
** opcjonalnie mozna uzyc 1 puszke pomidorow pelati
Wykonanie :
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabki czosnku.Gdy czosnek lekko sie zarumieni dodajemy odcedzonego tunczyka,chwile smazymy mieszajac po czym zalewamy bialym winem.Mieszamy smazac do czasu az wino odparuje.
Dodajemy reszte skladnikow tj. pokrojone pomidory, kapary i oliwki . Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i smazymy jeszcze okolo 10 minut.
Sos polaczyc z ugotowanym makaronem i mozna serwowac ;)
Nessun commento:
Posta un commento