Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu casarecce *
- 500-600 g cukinii wraz z kwiatami
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
Wykonanie :
Odrywamy kwiaty od cukinii. Dokladnie myjemy zarowno cukinie jak i kwiaty.
Cukinie kroimy w slupki lub talarki.
Umyte kwiaty przerywamy na pol.
Na patelni rozgrzewamy oliwe.Dodajemy czosnek.Gdy ten lekko sie zarumieni na patelnie wykladamy same kwiaty po czym dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Nastepnie dodajemy pokrojona cukinie.
Dusimy wszystko jeszcze okolo10 minut (lepiej pilnowac by nie przedluzyc zanadto czasu duszenia gdyz z cukinii moze sie zrobic papka).W razie potrzeby mozna dodac minimalna ilosc wody.
Tak przygotowane cukinie laczymy z ugotowanym makaronem,mieszamy dodajac lyzke lub dwie oliwy extra vergine z oliwek.
Danie serwujemy posypane parmezanem.
* zamiast makaronu casarecce mozna rownie dobrze uzyc np. penne .
Wygląda bardzo zachęcająco...same ulubione składniki :)
RispondiEliminaBene i kolorowo:))
RispondiEliminaDziękuję i pozdrawiam.