on line users

Cerca nel blog

martedì 13 settembre 2011

CASARECCE Z KWIATAMI CUKINII

Danie takie jak lubie tj. z minimalna iloscia skladnikow, szybkie i proste. I w tej prostocie wlasnie niesamowity smak i urok dania. Nie bede sie rozpisywac- jesli macie mozliwosc zakupu cukini wraz z kwiatami-nie czekajcie!

Skladniki :
Proporcje na 4 osoby

- 400 g makaronu casarecce *
- 500-600 g  cukinii wraz z kwiatami
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania

Wykonanie :

Odrywamy kwiaty od cukinii. Dokladnie myjemy zarowno cukinie jak i kwiaty. 
Cukinie kroimy w slupki lub talarki. 
Umyte kwiaty przerywamy na pol.
Na patelni rozgrzewamy oliwe.Dodajemy czosnek.Gdy ten lekko sie zarumieni na patelnie wykladamy same kwiaty po czym dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Nastepnie dodajemy pokrojona cukinie.
Dusimy wszystko jeszcze okolo10 minut (lepiej  pilnowac by  nie przedluzyc zanadto czasu duszenia gdyz z cukinii moze sie zrobic papka).W razie potrzeby mozna dodac minimalna ilosc wody.
Tak przygotowane cukinie laczymy z ugotowanym makaronem,mieszamy dodajac lyzke lub dwie oliwy extra vergine z oliwek.
Danie serwujemy posypane parmezanem.

* zamiast makaronu casarecce mozna rownie dobrze uzyc  np. penne .




2 commenti:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco...same ulubione składniki :)

    RispondiElimina
  2. Bene i kolorowo:))
    Dziękuję i pozdrawiam.

    RispondiElimina