Dzisiaj placuszki z dyni i ricotty z nuta pomaranczowa, a dlaczego? Bo tak od siebie dodalam kilka lyzek domowego (mojej produkcji) dzemu z pomaranczy. Placuszki sa wiec slodkie,choc cukru juz nie dodawalam i swietnie nadaja sie na deser.
Skladniki :
- okolo 300 g dyni
- 200 g ricotty
- 1 jajko
- 5-6 lyzek maki pszennej *
- 4 lyzki dzemu pomaranczowego
- 3/4 lyzeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smazenia
* ilosc zalezna od konsystencji ciasta na placuszki,mozna dodac wiecej w razie potrzeby.
Wykonanie :
Dynie zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Polaczyc z ricotta,dodac jajko,dzem pomaranczowy,sol, cynamon oraz make. Dobrze wymieszac.
Smazyc na rozgrzanym oleju wykladajac mase lyzka, formujac w ten sposob placuszki.Po usmazeniu mozna posypac cukrem pudrem.
kuszący ten dodatek pomarańczowego dżemu..
RispondiEliminaSezon dyniowania rozpoczęłam, twoje placuszki stoją w kolejce do wykonania, jedynie dzem pomarańczowy muszę zamienić na inny (może morelowy) bo pomarańczowego nie jadam.
RispondiEliminaPozdrawiam ;)
@ dawny_basik- mam nadzieje,ze placuszki beda Ci smakowac :)
RispondiElimina