Przepis podaje uwzgledniajac dokonane przeze mnie modyfikacje.
Skladniki :
- 400 g swiezych fig
- 30 g masla
- 75 g cukru
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie pasta sfoglia)
Wykonanie :
Figi myjemy,osuszamy i przekrajamy na pol.
Na patelni* rozpuszczamy maslo,dodajemy cukier i mieszamy az cukier sie rozpusci.
Nastepnie dodajemy figi i pozostawiamy do skarmelizowania lekko mieszajac i od czasu do czasu odwracajac,uwazajac przy tym by sie nie rozpadly. Czynnosc ta wykonujemy okolo 15 minut.
Skarmelizowane figi przekladamy do okraglej formy o srednicy 20 cm,wyscielonej folia aluminiowa.
Odczekac okolo 10 minut az lekko przestygna.
Tak przygotowane figi pokrywamy platem (platami) ciasta francuskiego (u mnie byl to jeden okragly,duzy plat).
Wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut.
trochę się zmartwiłam czytając, że figowy sezon już się kończy.. jeszcze ich w tym roku nie jadłam. ale gdy przypominam sobie zeszłoroczny wrzesień.. to kupowałam je w drodze powrotnej z uczelni.. więc mam nadzieję, że jeszcze je znajdę w ulubionym sklepie :-)
RispondiEliminao rajutku, wygląda niesamowicie! wiesz, ja jeszcze świeżych fig nie jadłam nigdy, zawsze mnie kuszą, ale jakoś z okazji nie skorzystałam.
RispondiEliminaDziękuję za wizytę u mnie, wizyty u Ciebie potraktuję m.in. jako naukę włoskiego, którego teraz zaczęłam powoli się uczyć :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
@Asieja- nie martw sie-byc moze jeszcze znajdziesz figi. U nas sezon sie konczy,ale tu akurat sezony na wszystkie owoce sie szybciej zaczynaja i ....szybciej koncza :)
RispondiEliminaDziekuje dziewczyny za mile komentarze i pozdrawiam.