on line users

Cerca nel blog

martedì 27 settembre 2011

PASTA CON MELANZANA E CARNE TRITTATA CZYLI MAKARON Z BAKLAZANEM I MIESEM MIELONYM

Wlasciwie to chcialam zrobic pasta alla siciliana (na sposob sycylijski),ale troche zaczelam improwizowac i wyszlo mi cos pomiedzy pasta alla siciliana a pasta con salsiccia alla sarda. Wiem,nazwy zapewne nic nie mowia,ale w przyszlosci postaram sie przedstawic obie wyzej wymienione wersje.
Tymczasem korzystajac z posiadanych skladnikow zrobilam pyszne (w ocenie domownikow) i pozywne danie obiadowe :)

Skladniki :


Proporcje na 4 osoby.


- 400 g makaronu (u mnie sedani lisci)

- 1 baklazan
- okolo 200 g miesa mielonego
- 4-5 duzych pomidorow
- 1 zabek czosnku
- pol kieliszka czerwonego wina
- pieprz,sol,oregano
- 3 lyzki oliwy z oliwek


Wykonanie :

Baklazan myjemy, kroimy np. w duza kostke.
Pomidory zalewamy na 5 min. wrzatkiem po czym odcedzamy i usuwamy skorke.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabek czosnku.Gdy ten lekko sie zarumieni dodajemy pokrojonego baklazana. Smazymy pod przykryciem dodajac w razie potrzeby minimalna ilosc wody poniewaz baklazan wchlania  duzo plynow podczas duszenia.
Gdy baklazan bedzie juz na pol miekki dodajemy mieso mielone,chwile smazymy - juz bez przykrycia - po czym zalewamy czerwonym winem .Mieszamy,smazac az wino wyparuje. 
Nastepnie dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy sola , pieprzem i oregano do smaku. 
Dusimy jeszcze okolo10 minut. Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem,posypujemy parmezanem lub Grana Padano i serwujemy.



3 commenti:

  1. Domownicy na pewno mieli rację! Taki makaron musi byc pyszny!

    RispondiElimina
  2. Duużo pomidorów, i bardzo dobrze.
    Dziękuję i pozytywnie pozdrawiam:))

    RispondiElimina