Tymczasem korzystajac z posiadanych skladnikow zrobilam pyszne (w ocenie domownikow) i pozywne danie obiadowe :)
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby.
- 400 g makaronu (u mnie sedani lisci)
- 1 baklazan
- okolo 200 g miesa mielonego
- 4-5 duzych pomidorow
- 1 zabek czosnku
- pol kieliszka czerwonego wina
- pieprz,sol,oregano
- 3 lyzki oliwy z oliwekWykonanie :
Baklazan myjemy, kroimy np. w duza kostke.
Pomidory zalewamy na 5 min. wrzatkiem po czym odcedzamy i usuwamy skorke.
Na patelni rozgrzewamy oliwe,dodajemy zabek czosnku.Gdy ten lekko sie zarumieni dodajemy pokrojonego baklazana. Smazymy pod przykryciem dodajac w razie potrzeby minimalna ilosc wody poniewaz baklazan wchlania duzo plynow podczas duszenia.
Gdy baklazan bedzie juz na pol miekki dodajemy mieso mielone,chwile smazymy - juz bez przykrycia - po czym zalewamy czerwonym winem .Mieszamy,smazac az wino wyparuje.
Nastepnie dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy sola , pieprzem i oregano do smaku.
Dusimy jeszcze okolo10 minut. Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem,posypujemy parmezanem lub Grana Padano i serwujemy.
Domownicy na pewno mieli rację! Taki makaron musi byc pyszny!
RispondiEliminaDuużo pomidorów, i bardzo dobrze.
RispondiEliminaDziękuję i pozytywnie pozdrawiam:))