Jak zapewniala sorbet jest latwy i szybki do zrobienia i istotnie tak bylo. Mango nadaje mu egzotycznego smaku a Limoncello charakteru. Jedynym mankamentem jest chyba dlugi okres oczekiwania-az sie zamrozi.
Skladniki :
- mango
- 100 g cukru
- szklanka wody (250 ml)
- 4 lyzki likieru Limoncello *- 1 bialko* * (opcjonalnie)
Wykonanie :
Mango obrac,usunac pestke,zmiksowac w blenderze.
Zagotowac wode z cukrem,mieszac do momentu az cukier sie rozpusci. Odstawic do przestygniecia.
Ubic bialko na sztywna piane.
Przestygniety syrop laczymy z mango,dodajemy Limoncello, ubite bialko i delikatnie mieszamy.
Przelozyc do pojemniczka i wstawic do zamrazarki.
* jesli sorbet maja jesc dzieci Limoncello zastepujemy sokiem z cytryny
** osobiscie uwazam,ze bialko mozna pominac- i bez niego sorbet bedzie udany.
Nessun commento:
Posta un commento