Ja kupuje gotowe ciasto francuskie,juz rozwalkowane,w jednym prostokatnym placie. Deser ten zrobilam w formie strudla bo tak mi jakos pasowalo :)
Do ciasta wg przepisu dodaje sie dzem brzoskwiniowy,ale mozna wlasciwie dodac inny- co tez ja np. zrobilam.
Przepis pochodzi ze wspomnianego juz kiedys,starego miesiecznika "Pasta e dolci".
Skladniki :
- plat ciasta francuskiego (u mnie o wymiarach 25 cm x 40 cm)
- 4-5 lyzek dzemu brzoskwiniowego (lub innego)*
- 1 duza kisc winogron
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
Prostokatny arkusz ciasta francuskiego naciac lekko (nie do konca) nozem,dzielac go w ten sposob na 3 czesci.
Srodkowa czesc posmarowac dzemem.
Pozostale dwie boczne czesci ponacinac tworzac "fredzle".
Na posmarowanej dzemem czesci ulozyc winogrona.
Przykryc calosc paseczkami ciasta tworzac strudel.
Strudel przekladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i pieczemy okolo 25 min w temper. 200° C. Upieczony posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda bardzo ładnie:) i apetycznie
RispondiEliminarobię tak ale z "wsadem" jabłkowo-cynamonowym. Zaśliniłam się aż :)
RispondiEliminaTwoja wersja tez musi byc pyszna !
RispondiElimina