on line users

Cerca nel blog

mercoledì 28 settembre 2011

SFOGLIA ALL'UVA BIANCA CZYLI STRUDEL Z BIALYMI WINOGRONAMI

Dzisiaj kolejny przepis na szybki i smaczny deser z ciasta francuskiego.
Ja kupuje gotowe ciasto francuskie,juz rozwalkowane,w jednym prostokatnym placie. Deser ten zrobilam w formie strudla bo tak mi jakos pasowalo :)
Do ciasta wg przepisu dodaje sie dzem brzoskwiniowy,ale mozna wlasciwie dodac inny- co tez ja np. zrobilam.
Przepis pochodzi ze wspomnianego juz kiedys,starego miesiecznika "Pasta e dolci".


Skladniki :

- plat ciasta francuskiego (u mnie o wymiarach 25 cm x 40 cm)
- 4-5 lyzek dzemu brzoskwiniowego (lub innego)*
- 1 duza kisc winogron
- cukier puder do posypania

* u mnie dzem brzoskwiniowo- figowy

Wykonanie :


Prostokatny arkusz ciasta francuskiego naciac lekko (nie do konca) nozem,dzielac go w ten sposob na 3 czesci.

Srodkowa czesc posmarowac dzemem.
Pozostale dwie boczne czesci ponacinac tworzac "fredzle".


Na posmarowanej dzemem czesci ulozyc winogrona.
Przykryc calosc paseczkami ciasta tworzac strudel.


Strudel przekladamy na blaszke  wylozona papierem do pieczenia i pieczemy okolo 25 min w temper. 200° C. Upieczony posypujemy cukrem pudrem.



3 commenti:

  1. Wygląda bardzo ładnie:) i apetycznie

    RispondiElimina
  2. robię tak ale z "wsadem" jabłkowo-cynamonowym. Zaśliniłam się aż :)

    RispondiElimina
  3. Twoja wersja tez musi byc pyszna !

    RispondiElimina