on line users

Cerca nel blog

martedì 13 settembre 2011

POLPETTONE CON RICOTTA

Tym razem serwuje polpettone czyli pieczen z miesa mielonego. Przepisow na polpettone jest mnostwo.Charakteryzuje je tez roznorodnosc nadzienia.Swietna sprawa jest to,ze polpettone mozna serwowac zarowno na cieplo - np. do obiadu, jak i zimno - np. podczas przyjecia jako zimna przekaska.
Polecam !

Skladniki :

- 500 g miesa mielonego (wolowego)
- 300 g zmielonej piersi kurczaka
- 100 g ricotty
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego (ewentualnie chleba pszennego)
- mleko (do namoczenia chleba)
- 2 lyzki startego parmezanu lub Grana Padano
- szczypta zmielonej galki muszkatalowej
- szczypta kardamonu
- 100 g gotowanej szynki
- 1 lub 2 nieduze cukinie
- sol i pieprz 
- 3-4 plastry Galbanino lub zoltego sera (opcjonalnie)

Wykonanie : 

Kromki chleba namoczyc w mleku.
Mieso wolowe i zmielona piers kurczaka polaczyc w miseczce.  Dodac jajko,ricotte,parmezan,kardamon i galke muszkatalowa  oraz dobrze odcisniete z mleka kromki chleba. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Wstawic przygotowane mieso do lodowki.
Cukinie umyc,pokroic w grubsze paski i wrzucic na minute do wrzacej wody. Wyciagnac i osuszyc na reczniku papierowym.
Na papierze do pieczenia wylozyc mase miesna. Przykryc  drugim platem papieru i rozwalkowac rozprowadzajac w ten sposob mase miesna i formujac prostokat.
Na tak przygotowana mase wylozyc cukinie  i plastry szynki.Ja dodatkowo dodalam kilka plastrow sera Galbanino tak by podczas pieczenia spoilo nadzienie. Zamiast sera Galbanino mozna uzyc jakiegokolwiek sera zoltego.
Gdy nadzienie spoczywa juz na polpettone przechodzimy do ostatniej juz czynnosci- do zawijania. Podnoszac lekko papier do pieczenia, na ktorej sie znajduje mieso z nadzieniem  rolujemy calosc. Dociskamy reka boki by "pozamykac" ewentualne dziurki.
Pieczemy w temp. 200° C przez okolo 40 minut.

* Przepis pochodzi z ksiazki "Sformati,polpette e polpettoni".



Nessun commento:

Posta un commento