on line users

Cerca nel blog

martedì 20 settembre 2011

TORTA MARGHERITA Z FIGAMI

Przepis na klasyczna wersje Torta Margherita dostalam od mojej wloskiej kolezanki,ktora czasami dodawala do tego ciasta jablka. Ja postanowilam urozmaicic nieco ten przepis i tym razem zrobilam Margherite z figami.
Polaczenie okazalo sie trafne :)

Skladniki :

- 180 g maki pszennej
- 70 g masla
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3/4 lyzeczki sody
- skorka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 8 fig

Wykonanie :

Wszystkie skladniki oprocz fig zmiksowac. Ciasto przelozyc do tortownicy o srednicy 26 cm,wylozonej papierem do pieczenia, wsadzic w ciasto poprzekrajane na pol figi. Piec okolo 45 minut w temp. 180 ° C.

Prawda,ze proste ?  ;)))




1 commento: