Do dania dodany jest takze slodki koper wloski - tzw. finocchietto selvatico wystepujacy dziko w strefie srodziemnomorskiej. Wiecej informacji o finocchietto znajdziecie tutaj.
Jednak w razie trudnosci z dostaniem tego skladnika, mozna go po prostu pominac.
Zapraszam na pyszne danie !
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby.
- 400 g rigatoni lub penne
- 250g - 300g filetu z miecznika
- 400g - 500 g swiezych pomidorow
- 1 lyzeczka kaparòw
- 2 lyzki orzeszkòw pinii
- 2 lyzki rodzynek
- 3 galazki kopru (finocchietto)
- 1 zabek czosnku
- 1/4 szklanki bialego wina
- sòl i pieprz
- kilka lyzek oliwy z oliwek
Wykonanie :
W garnku zagotowac wode. Gdy woda zacznie wrzec wrzucic umyte galazki kopru i gotowac okolo 5 minut. Wyciagnac lyzka cedzakowa,odstawic do wystygniecia po czym drobno posiekac. Zaromatyzowana wode, w ktorej byl gotowany koper oczywiscie nie wylewamy. Zostanie w niej pozniej ugotowany makaron.
Orzeszki pini uprazyc lekko (nie przypalic !) na suchej patelni. Odstawic.
Pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki.
Filet miecznika pokroic na kawalki (grubsza kostke).
Na patelni rozgrzac oliwe,dodac czosnek. Gdy ten sie przyrumieni dodac pokrojona rybe, chwile smazyc mieszajac i nastepnie podlac winem. Smazyc dalej ciagle mieszajac bez przykrycia, tak by wino wyparowalo.
Nastepnie dodac pokrojone pomidory, koper wloski, kapary, uprazone orzeszki pinii i rodzynki.
Dusic wszystko razem pod przykryciem przez okolo 10- max 15 minut, mieszajac od czasu do czasu.
Tak przygotowany sos laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy.
Danie to jest samo w sobie tak aromatyczne i "gustowne",ze nie trzeba go juz posypywac parmezanem.
Niebo w gębie po prostu...wygląda obłędnie!
RispondiEliminaSmakowicie wygląda!:)
RispondiEliminaI love pasta, yours looks very appetizing! :)
RispondiElimina@Angie i @Majana - dzieki,milo mi :)
RispondiElimina@Eva Toneva - thanks for stopping by .
RispondiElimina