on line users

Cerca nel blog

lunedì 5 dicembre 2011

CIASTO KLEMENTYNKOWE Z NUTA MIGDALOWA

Juz wczesniej wspominalam,ze sezon na klementynki sie rozpoczal. By w pelni wykorzystac te pyszne i soczyste owoce postanowilam zrobic ciasto . Jako,ze odpowiedni przepis juz od dawna czekal na sezon- zabralam sie do pracy. Ciasto wyszlo pulchniutkie i dosc dobre - w sam raz do herbatki czy kawy. Najlepsze jest to ,ze do jego zrobienia nie uzylam miksera a jedynie wszystko wymieszalam drewniana lyzka :)
Przepis pochodzi z ksiazki "Backen suess und herzhaft".



Skladniki :

- 175 g masla
- 2 klementynki (sok i skorki osobno)
- 175 g brazowego cukru
- 3 jajka (roztrzepane)
- 175 g maki pszennej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 lyzki zmielonych migdalow
- 3 lyzki jogurtu naturalnego

Do nasaczenia:

- sok z 2 klementynek
- 2 lyzki cukru brazowego

Wykonanie:

Klementynki dobrze wyszorowac,obieraczka do warzyw obrac z nich skorke po czym skorke pokroic lub drobno posiekac.
Maslo rozpuscic. Lekko przestudzone polaczyc z cukrem i posiekana skorka z klementynek.
Nastepnie dodawac po jednym jajku  dobrze mieszajac calosc.
Do masy dodac make,proszek do pieczenia , jogurt naturalny oraz migdaly. Wszystko razem dobrze polaczyc mieszajac.
Ciasto przelozyc do okraglej formy do pieczenia o srednicy 20 cm i piec w temp. 180 ° C przez okolo 45 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia.
W miedzyczasie przygotowac nasaczenie - w garnuszku rozpuscic cukier wraz z sokiem z klementynek. Gotowac przez okolo 5 minut.
Gotowym ponczem polac ciasto.



4 commenti:

  1. Śliczne to ciasto. Takie bardzo słoneczne, jak Italia :)
    Częstuję się wirtualnie kawałeczkiem i ślę pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  2. Jestem pewna,że pachnie niebywale pięknie! :)

    RispondiElimina
  3. Wow! So delicious and beautiful! Thanks for the shared recipe!

    RispondiElimina
  4. @Majana - dziekuje i prosze bardzo - czestu sie do woli :)
    @Carunia - pachnie,oczywiscie najintensywniej po upieczeniu. Pozdrawiam :)
    @Eva - you welcome and thanks for your visit :)

    RispondiElimina