Przepis pochodzi z ksiazki "Backen suess und herzhaft".
Skladniki :
- 175 g masla
- 2 klementynki (sok i skorki osobno)
- 175 g brazowego cukru
- 3 jajka (roztrzepane)
- 175 g maki pszennej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 lyzki zmielonych migdalow
- 3 lyzki jogurtu naturalnego
Do nasaczenia:
- sok z 2 klementynek
- 2 lyzki cukru brazowegoWykonanie:
Klementynki dobrze wyszorowac,obieraczka do warzyw obrac z nich skorke po czym skorke pokroic lub drobno posiekac.
Maslo rozpuscic. Lekko przestudzone polaczyc z cukrem i posiekana skorka z klementynek.
Nastepnie dodawac po jednym jajku dobrze mieszajac calosc.
Do masy dodac make,proszek do pieczenia , jogurt naturalny oraz migdaly. Wszystko razem dobrze polaczyc mieszajac.
Ciasto przelozyc do okraglej formy do pieczenia o srednicy 20 cm i piec w temp. 180 ° C przez okolo 45 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia.
W miedzyczasie przygotowac nasaczenie - w garnuszku rozpuscic cukier wraz z sokiem z klementynek. Gotowac przez okolo 5 minut.
Gotowym ponczem polac ciasto.
Śliczne to ciasto. Takie bardzo słoneczne, jak Italia :)
RispondiEliminaCzęstuję się wirtualnie kawałeczkiem i ślę pozdrowienia:)
Jestem pewna,że pachnie niebywale pięknie! :)
RispondiEliminaWow! So delicious and beautiful! Thanks for the shared recipe!
RispondiElimina@Majana - dziekuje i prosze bardzo - czestu sie do woli :)
RispondiElimina@Carunia - pachnie,oczywiscie najintensywniej po upieczeniu. Pozdrawiam :)
@Eva - you welcome and thanks for your visit :)