on line users

Cerca nel blog

lunedì 19 dicembre 2011

SYCYLIJSKA SALATKA Z POMARANCZY - II WERSJA

O wytrawnym spozytkowywaniu pomaranczy przez Sycylijczykow juz pisalam przedstawiajac pierwsza wersje salatki pomaranczowej.
Ta 'nsalata (jak sie w dialekcie sycylijskim okresla salatke) bedzie rowniez nietypowa w skladniki. Pomaranczom towarzyszyc beda bowiem czarne oliwki i natka pietruszki. Taka salatka jest najczesciej  dodatkiem do dan  rybnych lub miesnych jak rowniez moze byc spozywana jako osobne danie. My czesto w sezonie spozywamy ja np. na kolacje z dodatkiem swiezego chleba z oliwkami lub ciabatty, maczanych w powstalym soku.
Jesli jestescie gotowi na tego typu nowinki kulinarne zapraszam do wyprobowania tej "slonecznej" salatki !




Skladniki :

- 2 pomarancze
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine
- sòl (mozna pominac)
- pieprz

Wykonanie :

Pomarancze obieramy ze skorek i kroimy (ksztalty moga tu byc dowolne- wg. upodoban i fantazji). Ukladamy na talerzyku. Dodajemy oliwki i posypujemy grubo posiekana natka pietruszki.
Polewamy oliwa z oliwek po czym lekko posypujemy pieprzem i sola. (dodawanie soli i pieprzu wykonujemy na koncu po polaniu salatki oliwa w przeciwnym razie oliwa "wymyje" przyprawy).




2 commenti: