on line users

Cerca nel blog

martedì 27 dicembre 2011

BABKA NA WINIE

Babka  na winie, czemu nie? Zaciekawil mnie przepis znaleziony w dodatku swiatecznym do pewnej gazetki (z 2005 r). Wprowadzilam kilka malych modyfikacji a zamiast proponowanego czerwonego wina uzylam ulubionej przeze mnie Marsali :)

Skladniki :

- 200 g masla
- 200 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g maki
- 1 lyzeczka cynamonu
- 3 lyzki kakao
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki czerwonego polwytrawnego wina (ja uzylam Marsali)
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- szczypta soli

Wykonanie :

Maslo rozpuscic, lekko przestudzic. Nastepnie zmiksowac z cukrem (takze waniliowym), cynamonem i szczypta soli.
Caly czas miksujac dodawac po jednym jajku. Miksowac az masa bedzie puszysta i gladka.
Make przesiac,wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszanke wsypac do masy maslanej  i dodac wino.
Wszystko dokladnie wymieszac (ja zmiksowalam na wolnych obrotach do polaczenia sie skladnikow).
Na koniec dodac czekolade, jeszcze raz wszystko wymieszac.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 45- 50 minut (do suchego patyczka.).

Ps : Zdjec z przekroju babki nie bedzie bo babeczka powedrowala do znajomych jako slodki upominek ;)




5 commenti:

  1. sliczna masz foremke i babeczka wyglada cudnie:)

    RispondiElimina
  2. Jaka ładna i w pięknej formie zrobiona:)

    RispondiElimina
  3. @Aga - dziekuje slicznie :)
    @Majanka - ciesze sie,ze Ci sie podoba :)
    Pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. Wine and chocolate-yes, I believe that is a winning combination. This is one I have to put on my to do list. Your cake did turn out very stunning, wish I had a slice-yum!

    RispondiElimina