Skladniki :
- 200 g masla
- 200 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g maki
- 1 lyzeczka cynamonu
- 3 lyzki kakao
- 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki czerwonego polwytrawnego wina (ja uzylam Marsali)
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- szczypta soliWykonanie :
Maslo rozpuscic, lekko przestudzic. Nastepnie zmiksowac z cukrem (takze waniliowym), cynamonem i szczypta soli.
Caly czas miksujac dodawac po jednym jajku. Miksowac az masa bedzie puszysta i gladka.
Make przesiac,wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszanke wsypac do masy maslanej i dodac wino.
Wszystko dokladnie wymieszac (ja zmiksowalam na wolnych obrotach do polaczenia sie skladnikow).
Na koniec dodac czekolade, jeszcze raz wszystko wymieszac.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 45- 50 minut (do suchego patyczka.).
Ps : Zdjec z przekroju babki nie bedzie bo babeczka powedrowala do znajomych jako slodki upominek ;)
sliczna masz foremke i babeczka wyglada cudnie:)
RispondiEliminaJaka ładna i w pięknej formie zrobiona:)
RispondiElimina@Aga - dziekuje slicznie :)
RispondiElimina@Majanka - ciesze sie,ze Ci sie podoba :)
Pozdrawiam
Wine and chocolate-yes, I believe that is a winning combination. This is one I have to put on my to do list. Your cake did turn out very stunning, wish I had a slice-yum!
RispondiEliminaPyszna o ślicznym kształcie1
RispondiElimina